Stotinu dana Građanskog otpora: Ostajemo ustrajni u dežurstvu, Bira više neće biti migrantski centar!

bira
- Ispred bivše tvornice "Bira" već stotinu dana neprekidno dežuraju građani Bihaća. Kako kažu, neće popustiti pod pritiscima državnih organa niti međunarodnih organizacija. Dodaju da su građani dovoljno propatili u prethodne tri godine dok je ovdje postojao privremeni migantski centar...


Mi smo "Biru" čuvali prethodnih stotinu dana i čuvaćemo je i dalje dok god to bude trebalo, kažu ljudi koji su ovdje proveli više od tri mjeseca. Odlučni da spriječe bilo kakvu namjeru vezanu za smještaj migranata, naglašavaju kako ostaju ovdje dok ne ispune svoj cilj, a to je da se objekat trajno zatvori za takvu priču.

Kako su kazali našoj reporterskoj ekipi, očekuju da se "Bira" zatvori i zapečati te da se prije toga kontejneri izmjeste a inspekcija završi svoj posao. Osim toga, navode kako je minulo vrijeme, od kako su u stalnom dežurstvu ispred "Bire", kao ono provedeno u rovovima tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata. Upravo iz tih razloga nije im teško da svakodnevno dolaze i time daju do znanja da će ustrajati u svojoj borbi.

U vrijeme boravka migranata u "Biri" ovdje život bio pravi pakao, mještani su bili ugroženi u svakom pogledu. Sigurnost im je bila ugrožena, a dešavale su se svakodnevne krađe, navode između ostalog. Smatraju da su na pravom putu da uvjere domaće državne i međunarodne zvaničnike da "Bira" nije i neće biti migrantski centar.