Strah, nepovjerenje: Što sprječava roditelje da kćerke vakcinišu protiv HPV-a?

,

U Federaciji Bosne i Hercegovine, svake godine oko 400 žena oboli od karcinoma vrata maternice, a njih 80 izgubi život. S obzirom na to da se smrtni slučajevi ovog karcinoma bilježe već s 25 godina života žena, važnost cijepljenja protiv Humanog papiloma virusa (HPV) postaje očita.

Dr. med. Igor Karaban, specijalist ginekologije i porodništva, naglašava kako se dobna granica stupanja u spolne odnose kod tinejdžerica znatno spustila, te da je prevencija i vakcinacija ključno. S obzirom na spolni prijenos HPV-a, vakcinacija postaje važna mjera, posebno s obzirom na sve rane kontakte s virusom.

Iako su prve zemlje krenule s vakcinacijom djevojčica protiv HPV-a prije više od 15 godina, u Bosni i Hercegovini ova praksa primjenjuje se tek od 2022. godine. Dr. Karaban naglašava važnost podrške Vlade Federacije BiH koja je nabavila 2 hiljade doza Gardasil vakcina.

Neke roditelje brine dostupnog u Bosni i Hercegovini, no stručnjaci ističu da Gardasil vakcina koje se koristi u Federaciji BiH ne sadrži živi virus i da je detaljno ispitano na sigurnost i djelovanje.