Strah od Zakona o porijeklu imovine pokrenuo SDA da sa Laburistima ruši vladu Mustafe Ružnića?

Na dnevnom redu današnje sjednice Skupštine USK glavna tačka Dnevnog reda je trebala biti Zakon koji regulira prijavu imovine nakon preuzimanja određene funkcije ili dužnosnici, čije su donošenje inicirale zastupnice Ilda Alibegović i Vildana Alibabić.

Kao uvertiru, Vlada je prihvatila i utvrdila principe koji bi mogli promijeniti mnoge stvari na političkoj sceni USK.

Ovo je prvi put od osnivanja kantona da se pred zastupnicima nađe ovakav zakon, iako je puno puta dosad bilo priče i stranke su obećavale ovo u izbornoj kampanji. Nikada dosada, Vlada niti parlamentarna većina ranije, nisu stavile ovakvo rješenje u parlamentarnu proceduru. Javnost u našem kantonu godinama očekuje donošenje ovakvog propisa.

Inače ovakav Zakon je donijela Skupština Kantona Sarajevo.

Mnogi poznavaoci političkih prilika u USK govore da je zapravo ovaj Zakon glavni razlog straha mnogih dosadašnjih ministara, bivših i sadašnjih zastupnika i vječitih funkcionera koji su godinama bili u vlasti u USK. Kako sada stvari stoje, izjašnjavanje o ovom rješenju je za neko vrijeme odgođeno, ali vjerujemo da će biti ubrzo ponovo tretirano i konačno usvojeno, kako bismo mogli odvojiti korumpirane i loše političare od onih koji žele pošteno raditi svoj posao. To bi još i pokazalo da se iza velikih priča o zaštiti naroda, vjere i države, najčešeće kriju privatni, lični interesi i bogaćenje pojedinaca, bliskih vladajućim strankama. Otuda i žurba i pokušaj da se ruši stara i dogovara nova vlada i zaustavi ovo zakonsko rješenje koje su inicirale zastupnice dosadašnje većine i prihvatila aktuelna vlada premijera Mustafe Ružnića.