Štrajk u komunalnom dokaz pogubne politike Fikreta Abdića u Velikoj Kladuši

asd
Megalomanija načelnika općine Velika Kladuša i osuđenog ratnog zločinca Fikreta Abdića dolazi na naplatu, a ispaštaju radnici komunalnog preduzeća koje je on vidio kao novi Agrokomerc. Zbog kašnjenja plaća 31.augusta je najavljen štrajk, koji je već prolongiran nakon obećanja iz općine da će se situacija popraviti. Radnici potražuju tri plaće.

Već dugo vremena Abdić ne dolazi na posao, zbog čega su u toku aktivnosti na pokretanju njegovog opoziva, pa e neizvjesno hoće li obećanja biti ispunjena.

Pitanje i odnos prema radnicima u ovom javnom preduzeću, kao i način zapošljavanja i generalno stanje u njemu je duže vremena politička tema i problem oko kojeg se sukobljavaju politike u Velikoj Kladuši.

U ovom preduzeću radi oko 250 radnika, što je, kako su i ranije izjavljivali na OV Velika Kladuša, četiri puta više, nego je potrebno.

Radnici su jedinstveni u namjeri da ostvare svoja prava i smatraju da politike trebaju platiti cijene pogrešnih poteza iz prošlosti, ma ko ih činio. A činio ih je onaj ko danas ne radi svoj posao, u Velikoj Kladuši je javna tajna da je Abdiću komunalno preduzeće služilo kao glasačka mašenerija. U šali se govori da Velika Kladuša ima više čistača ulica od Pariza. Po nalozima iz općine osnivale su se sestrinske firme komunalnog u kojima su se proizvodile, metle, četke, otvarale poljoprivredne apoteke i benzinska stanica. U te akviticije su se trošili milioni budžetskog novca, a nestručno i neodgovorno rukovođenje komunalijama rezultiralo je velikim gubicima koji su stigli na naplatu.