Štrajk zdravstvenih radnika se nastavlja u istom obimu

Štrajk zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo, nastavljen je u istom obimu - odlučeno je nakon sjednice Skupštine sindikata zdravstvenih radnika. Najavljene su krivične prijave protiv nadležnih, prije svega protiv bivšeg premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića, potpisnikom kolektivnog granskog ugovora, te obraćanje ombudsmanu za zaštitu ljudskih prava.

Vlast pravi haos u zdravstvu, ovo se pretvorilo u rat, zaključak je Sindikata zdravstvenih radnika KS.

"Kad nismo bili u štrajku, za vrijeme godišnjih odmora, u laboratorij DZ Centar, primljeno je 204 pacijenta. Od toga su bila samo 6 cito i to su djeca. 16.10. danas u laboratoriju DZ Centar je pregledano 183 pacijenta 101 je cito. Ministrica je poslala dopis da kad ljekar napiše CITO to se mora obraditi", kazao je Edo Selimić, predstavnik Sindikata.

Ministrica Sofić se, smatraju u Sindikatu, igra sa laboratorijama. Nazivaju je privatnom ministricom privatnog zdravstva. Umjesto da riješi zahtjeve zdravstvenih radnika Vlada KS pacijente šalje u privatne klinike. Osiguranici Zavoda zdravstvenog osiguranja KS mogu dobiti uslugu laboratorijske dijagnostike u svim privatnim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima u KS uz refundaciju troškova.

"Ono u sta se vlada KS zaklinje je racionalno trošenje novca a to zapravo ide u suprotnom smjeru, odnosno javni novac se usmjerava u privatni sistem i uništava se javno zdravstvo koje je okosnica svakog sistema", kazala je Mubera Šahinagić, Sindikat zdravstvenih radnika.

Na ove optužbe ministrica Sofić nije mogla odgovoriti, jer se kao ni premijer Forto, iako su oboje bili pozvani na današnju skupštinu, nije pojavila na istoj.

Vrijeme je virusa i prehlada, u Domovima zdravlja je povećan broj pacijenata.

"Nailazimo na jedno strašno nerazumijevanje pacijenata vrište galame lupaju, i ranije se to dešavalo ali ne kao sada", požalila se Đenita Garibija, medicinska sestra.

Iako ponekad neprijatni, oni koji najviše ispaštaju zbog cijele situacije u zdravstvu, uglavnom podržavaju zahtjeve zdravstvenih radnika.

Rasplet cijele situacije u KS na relaciji Vlada - zdravstveni radnici nije na vidiku. Zdravstveni radnici očekuju nove pregovore, ali nisu optimistični. Kažu - posljednji put smo se morali predstavljati ministrici Sofić jer nije znala ni ko smo.