Stranci će konačno finansijski pomoći grad Bihać oko problema migrantske krize?

U prostorijama Crvenog križa Bihać, jučer je održan sastanak predstavnika ove institucije i gradonačelnika Šuhreta Fazlića sa predstavnicima UINHCR-a i ECHO-a. 

Francesca Bonelli, Andrei Kazakov i Seid Husagić regionalni predstavnici UNHCR-a, i  Fabrice Martin, Torben Bruhn i Anne Sophie Laenkholm predstavnici ECHO-a upoznali su bihaćkog gradonačelnika Šuhreta Fazlića sa aktivnostima koje njihove organizacije planiraju poduzeti u narednom periodu u smislu pomoći u rješavanju problema nastalih migrantskom krizom, stvaranju humanih slova za boravak migranata, njihove ishrane i zdravstvene zaštite.

Na sastanku je istaknuta uloga koju su na stvaranju humanih uvjeta i koncentracije migranata na jedno mjesto u Bihaću preuzeli Crveni križ, javnke kuhinje, domaće nevladine organizacije i Dom zdravlja Bihać, a predstavnici UNCHR-a i ECHO-a su izrazili namjeru da jačaju upravo njihove finansijske i tehničke kapacitete kako bi nastavili raditi posao koji su i radili dosada.

Da li je ovo samo još jedna u nizu predstava za bihaćku javnost ili će ovaj put stranci uistinu pomoći s konrektnim sredstvima koja će konačno biti uplačena na račune pomenutih organizacija, ostaje da se vidi.