Strani mediji se raspisali o Sanaderovom odlasku u zatvor

Neočekivano odvođenje Ive Sanadera u zatvor na služenje šestogodišnje zatvorske kazne po presudi Vrhovnog suda u aferi Planinska zabilježeno je i u svjetskim medijima, koji većinom prenose agencijske vijesti o za korupciju osuđenom bivšem hrvatskom premijeru.

The Washington Post prenosi Associated Press i svoj članak naslovljava "Bivši hrvatski premijer zatvoren nakon što mu je sud povisio kaznu za korupciju", te navodi da je Sanader najviši politički dužnosnik kojemu se u Hrvatskoj sudilo za korupciju. 

Ističe se da Sanader poriče sve optužbe te tvrdi kako je žrtva političkog progona. U članku stoji i da Sanader po odluci suda treba vratiti više od dva milijuna dolara od novca koji je stekao korupcijom.

Sanader tvrdi da je žrtva političkih procesa

Deutsche Welle (DW) ističe da je Sanaderu kazna zatvora od šest godina određena nakon žalbe tužitelja na prvotnu presudu u kojoj je bivši premijer osuđen na četiri i pol godine zatvora te da se 65-godišnjem Sanaderu sudi u još nekoliko procesa za korupciju, a da je već osuđen na dvije i pol godine zatvora zbog ratnog profiterstva. 

DW ističe da je Sanader novinarima dok ga je policija privodila izjavio kako je devet godina izložen političkim procesima te da će nastaviti borbu dokazivanja svoje nevinosti, prenosi Index.

Austrijska press agencija donosi detaljan opis privođenja

Austrijski list Tiroler Tageszeitung prenosi vijest Austrijske press agencije (APA) pod naslovom "Bivši hrvatski premijer iza rešetaka" te donosi detaljan opis Sanaderovog policijskog privođenja, kao i njegove izjave da je riječ o "predstavi za medije" i da je on nevin.

Navodi se i da Sanader ima zdravstvenih problema, ali to nije zapreka njegovom odvođenju u zatvor jer u Zagrebu postoji zatvorska bolnica. Naglašava se i da je ovo prva pravomoćna presuda u nizu korupcijskih suđenja na kojima je Sanader optužen.