Stranke najavile apelaciju pred Ustavnim sudom BiH zbog odluke CIK-a

Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta saopćile su da je odluka Centralne izborne komisije (CIK) neustavna u dijelu u kojem je odlučeno da se za raspodjelu mandata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH koristi popis iz 2013. godine. Dvije stranke su zbog toga najavile da će pokrenuti apelaciju pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine.

“SDA smatra da je CIK bio dužan da poštuje Ustav FBiH, prema kojem se popis iz 1991. godine mora primjenjivati sve do konačne implementacije Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma. Današnju odluku CIK-a BiH smatramo političkom, a ne stručnom“, saopćeno je iz SDA.

Naglašava se da će stoga SDA, preko ovlaštenih apelanata, pred Ustavnim sudom BiH pokrenuti zahtjev za ocjenu ustavnosti odluke CIK-a BiH.

"Prekršen je član u kojem stoji: Konstitutivni narodi i grupa Ostalih biti će proporcionalno zastupljeni u javnim institucijama u Federaciji BiH. Kao Ustavni princip, takva proporcionalna zastupljenost će se bazirati na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks VII u potpunosti ne provede. Nadležnost za proglašavanjem Ankesa VII provedenim ima OHR, odnosno Visoki predstavnik u BiH, a s obzirom da Aneks VII nikada nije proglašen provedenim ova odluka CIK-a dirketno krši Ustav FBiH", tvrdi DF.

"Nažalost, očigledno je da je većina članova CIK-a, danas bila spremna grubo prekršiti Ustav Federacije Bosne i Hercegovine, te svojom odlukom legalizovati etničko čišćenje izvršeno u ratu od 1992-1995 i takva odluka bit će predmet apelacije Ustavnom sudu BiH koju će podnijeti neko od ovlaštenih apelanata, a jedan od njih je i Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Demokratske fronte", zaključuje se iz DF-a.

Odluka CIK-a

CIK BiH je na današnjoj sjednici usvojio izmjene Uputstva o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH.

Uputstvom se određuje novi način izbora delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, koji se sastoji od 58 članova, po 17 iz klubova bošnjačkog, hrvatskog i srpskog naroda, te sedam iz reda ostalih. Uputstvom se predviđa korištenje popisa iz 2013. godine kao osnov za raspodjelu mandata.

Odlukom je predviđeno da iz svakog kantona dolazi najmanje po jedan delegat iz svakog naroda, ukoliko je izabran, dok se preostala mjesta raspoređuju u skladu sa tim popisom.

Prethodno su članovi CIK-a odbacili prijedlog Suada Arnautovića i Ahmeta Šantića koji su kao osnov za popunu Doma naroda predlagali popis iz 1991. godine.

Kako javlja reporterka Al Jazeere Nadina Maličbegović, to znači da će u "Domu naroda FBiH, od 17 delegata iz hrvatskog naroda u jednom klubu, 12 njih biti faktički iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), stranke koja je insistirala na tome da se koristi popis iz 2013. godine".

Predloženi model, kako su ranije upozorili, nije prihvatljiv ni Socijaldemokratskoj partiji BiH (SDP BiH), Demokratskoj fronti (DF) i Našoj stranci (NS), a ove stranke poručile su da će se također obratiti Ustavnom sudu BiH.