Stranke otkrile nosioce listi za USK: Već viđena lica, preletači i jedna dama…

usk

Ove se godine, u oktobru održavaju opći izbori na kojima će birači u BiH birati članove Predsjedništva, te zastupnice/ zastupnike u Parlament BiH, FBiH i kantonalne skupštine

 

Svaka stranka i lideri govore da su im važni mladi ljudi, da daju šansu ženama u politici i da će biti okrenuti novim ljudima koji zaslužuju svoju šansu da pokažu da li ova zemlja može bolje.

Nažalost, to kod mnogih ostaje samo priča i mrtvo slovo na papiru, jer svoju dosliednost i obećanje najbolje pokažu da pripremaju izborne liste i pozicioniraju svoje prioritete.

Evo kako su, prema dosad poznatim informacijama, stranke u USK predložile nosioce listi za Skupštinu USK:

SDA se, očekivano, odlučila za Jasmina Musića, aktuelnog zastupnika i predsjednika Kantonalnog odbora ove stranke. Jasmin dolazi iz Ključa, mlad je i nametnuo se između plejade starih i istrošenih, korupcijom opterećenih kadrova SDA. Na zadnjim lokalnim izborima je poražen u utrci za načelnika Ključa.

Naša stranka je za nosioca liste promovirala Jasmina Hušića iz Velike Kladuše koji je prije nekoliko sedmica pristupio ovoj stranci. Očito je ova pozicija i bila akvizicija da se priključi NS, a s druge strane ta odluka je iz Naše stranke ‘istjerala’ Vildanu Alibabić, aktuelnu zastupnicu i dosad najprepoznatljivije lice ove stranke u USK.

Osvježenje očito je, dolazi iz Koalicije Država, koju su krajem prošle godine formirali Mirsad Hadžikadić lider Platforme za progres, Senad Šepić, lider Nezavisnog bloka, Adis Arapović, lider stranke Zeleni BiH i Ninoslav Sušilović, lider Posavske stranke. Ova Koalicija, osim što se pokazala odgovornom i formirala zajedničke liste, predizborne, na čelo liste za Skupštinu USK kandidirala je jedno potpuno novo, sposobno i dokazano lice, Aldinu Alić- Prošić. Aldina je građevinski inžinjer, uspješna privrednica iz Bihaća, kojoj je ovo prvi politički angažman i s čijom kandidaturom Koalicija Država poručuje da će ekonomija, zapošljavanje i razvoj biti fokus njihovog djelovanja, a mladi ljudi i žene glavni nosioci ovih promjena. Potvrdjuje to i njihov izbor za nosioca liste za Parlament FBiH, a ti je Elvira Selmanović, aktuelna gradska vijećnica i ugledna pravnica iz Bihaća.

Vladajuća stranka u USK, A-sda/ Nes za nosioca liste predložila je aktuelnog premijera USK Mustafu Ružnića. Ono što će biti prednost ove stranke nas ostalima u USK jeste da će sve resurse kantona, budžete i institucije kojima upravljaju staviti u funkciju predizborne kampanje, iako se tome gradjani sve više protive. Mustafa dolazi iz Cazina, gdje ova stranka ima i preovladjujuću snagu i podršku, ali, ne očekuje se da se ista posebno proširi na druge općine u USK, imajući na umu da je opterećena raznim aferama, kadrovima koji se vežu, ili im je već dokazana korupcija, te sebičnim zapošljavanjem svojih stranačkih kadrova i srodnika i članova porodice.

Onaj ko je očito šampion u sebičnom odnosu, nezasitom zapošljavanju i rezulatima djelovanja u aktuelnom mandatu je zastupnik Nisvet Jusić iz Bužima koji je na prošlim izborima bio nosilac liste Nezavisnog bloka. Suprotno odlukama i zahtjevima ove stranke Jusić je sebično djelovao u Skupštini USK, borio se isključivo za svoje lično pozicioniranje u rukovodstvo Skupštine USK, za zaposlenje brata u Šume USK, muža od rodice u Službu za zapošljavanje, brata u Lječilište Gata itd. Osim ovoga Jusić je, prevario stranku koja mu je omogućila mjesto nosioca i mandat u Skupštini jer je, iako je potpisao da će ukoliko bude izabran, odvajati minimum 20 posto svojih primanja za Fond solidarnosti iz kojeg se stipendiraju učenici i studenti, odbio ovo uraditi. Time se pokazao sebičnim i nedostojnim predstavljanja građana u Skupštini i Predsjedništvo ove stranke je jednoglasno prošle godine predložilo njegovo isključenje iz iste. Na ovim izborima se pojavljuje kao kandidat i nosilac liste Stranke za BiH u USK i spada u vrh najvećih preletača i političara koji su u svom djelovanju pokazali da se primarno bore za svoje lične i pozicije i zapošljavanja najbližih članova porodice.

Još jedno mlado lice dolazi iz Ključa i predložen je za nosioca liste NiP, Azhar Sejranić. Ova stranka, kojoj je primarno interes i borba za Sarajevo, ne pokazuje vidljive snage niti ideja za Krajinu, a dodatno je oslabljena nedavnim sudskim procesima i presudama protiv čelnog čovjeka Halila Bajramovića.

Dosad nisu zvanično potvrdili koga su predložili iz SDP-a koji je također u velikim problemima u USK, jer je protiv čelnog čovjeka Razima Halkića otvoren proces za korupciju i zloupotrebu položaja.

Također, ni iz Demokratske fronte još nemamo potvrde, a kako stvari stoje stranka Fahrudina Radončića, SBB neće uopće imati listu za Kantonalnu skupštinu USK, što je i očekivano, imajući na umu politiku i odnos ove stranke prema datim obećanjima ranije.

Sve u svemu, biće jako zanimljivo pratiti kako će se razvijati kampanja i teme, a ono što je već sada sigurno, građani USK gledaće i slušati najvećim dijelom iste face, ista obećanja i priče, većine potrošenih kadrova, preletača ili manjim dijelom imati priliku čuti neke nove ideje i rješenja za USK od nekolicine novih kandidata i rijetkih kandidatkinja u našem kantonu.