Strašan čin: Psu pokušali žicom odsjeći šape

pas
Jedna šapica je odstranjena, a veterinari pokušavaju da spase ostale tri, ali su male šanse.

 

Ženka labradora Dora, preživjela je jezivo zlostavljanje u vikend naselju kod Kikinde, kada su joj, najvjerovatnije žicom, pokušali odsjeći sve četiri šape.

Izmučenu ju je pronašla žena na svojoj vikendici, koja je vidjela da je pas u užasnom stanju. Jedna noga joj je čak bila i polomljena. Potom su dobri ljudi predvođeni Udruženjem za zaštitu životinja "Vaska" iz Kikinde uspjeli da spase unakaženu životinju koja se bori za goli život.

 

Slučaj prijavljen policiji

Prijavili smo Ministarstvu unutrašnjih poslova u Kikindi i veterinarskoj inspekciji. Takođe smo jutros poslali veterinara da pruži pomoć psu. On je konstatovao da je u dvije noge već nastupila nekroza, da su oštećeni ozbiljno mišići i ligamenti. Pas je dobio antibiotike i nešto protiv bolova – napisali su na svom Facebooku iz Udruženja "Vaska", dodajući da su kontaktirali sa jednom beogradskom klinikom i oni nisu imali pretjerano dobre prognoze.

Rečeno nam je da je potrebno, najvjerovatnije, amputirati sve četiri noge psu. Predložili su da pronađemo smještaj i novac za operaciju, a ako to ne uspijemo da uradimo, da psa uspavamo kako se ne bi mučio – istakli su.

Ovaj potresni apel brzo je planuo na društvenim mrežama i korisnici su udruženim snagama pomogli da se prikupi novac za Dorinu operaciju, kako bi pokušali da joj se spase život.

Danas popodne je uslijedila operacija, koja je otkrila da Dora ima i druge zdravstvene probleme.

 

Bori se za život

Jedna šapica je odstranjena, pokušavaju da spase ostale tri, ali su male šanse. Preporučena su kolica sa četiri točka. Pozitivna je na srčanog crva. Odstranjeno joj je mnogo krpelja. Septična je i malokrvna. Čim dobijemo sljedeće informacije mi ćemo objaviti. Želimo joj puno sreće i šaljemo puno ljubavi i podrške – posljednje su informacije koje je "Vaska" objavila o zdravstvenom stanju labradorke koja je umalo stradala od ljudske ruke.

I dok se veterinari bore da spase Doru, koja je ni kriva ni dužna bila žrtva zvjerstva čovjeka, korisnici na društvenim mrežama traže da se monstrum(i) privedu pravdi.

Međutim, osim samih zdravstvenih komplikacija, koje Udruženje “Vaska” pokušava da riješi, nameću se novi problemi za ovu ženku labradora – kolica pomoću kojih će morati da hoda i najvažnije, ko će se o njoj brinuti?

Predsjednica i osnivač udruženja “Vaska”, Ivana Bogosav rekla je za Telegraf da će se psu tražiti udomitelj tek u trenutku kada "stane na noge", makar to bile proteze.

To mora biti provjerena osoba. Tu moramo biti oprezni svi maksimalno, zato što njoj zaista treba pažnja i angažovanje osobe koja je udomi, do kraja njenog života – navela je Bogosav.

Prema njenim riječima, Dora je iako rasan, ipak napušten pas.