Donesena odluka o izradi Strategije za upravljanje sigurnosnom situacijom na području USK-a

Na sastanku Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona, održanom danas u Bihaću, u užem sastavu, donesena je odluka da se krene u aktivnost izrade Strategije za upravljanje sigurnosnom situacijom na području USK.

- "Sigurnosne procjene govore da će već na proljeće tzv. Balkanskom rutom krenuti novi migrantski talas. Mi moramo biti spremni za tu situaciju i ne smijemo dozvoliti da se stvori haotično stanje, kakvo je bilo prošle godine", stav je premijera USK-a, Mustafe Ružnića, i ministra unutrašnjih poslova USK-a, Nermina Kljajića.

Članovi Operativne grupe prihvatili su prijedlog policijskog komesara Muje Koričića da se pravovremeno krene sa izradom Strategije za područje Kantona.

- "Moramo biti odlučni u zahtjevu da se uradi cjelovit plan djelovanja koji će funkcionisati, od Vijeća ministara BiH, u čijoj je nadležnosti oblast migracija", kazao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Današnjem sastanku pridružio se i Agan Bunić, predsjedavajući Skupštine Kantona koji je kazao da će zakonodavna vlast USK-a podržati sve aktivnosti koje vode stabilizaciji stanja, uključujući i nadzor migrantske krize, a u pripremu Strategije uključit će se skupštinska Komisija za sigurnost.