Strpljenje penzionera na izmaku: Povećajte penzije ili izlazimo na ulice

sa

Penzioneri u Federaciji Bosne i Hercegovine biće primorani da izađu na proteste ukoliko ne dođe do povećanja penzija. Kažu, traže samo ono što je finansijski i zakonski moguće.

Rastu cijene ali ne i penzije. Kako sastaviti kraj s krajem, platiti račune svakog mjeseca i preživjeti, pitaju se mnogi, piše BHRT.

Penzioneri će biti primorani da izađu na proteste

Sa penzijom od 420 KM teško je preživjeti. Povećanje najniže penzije od 5 posto je kap u moru i nije dovoljno, kaže Mustafa Zeba, predsjednik Saveza penzionera Kantona Sarajevo.

“420 maraka nije dovoljno za jednog penzionera koji živi u stanu. Od te penzije gdje plaća kiriju, od te penzije i grijanje za jedan stan od 50 kvadrata iznosi oko 180 KM. Međutim, kad sve preračuna, kad odbije troškove života, to su najredovnije platiše komunalnih usluga”, ističe Zeba.

Iz Saveza udruženja penzionera Federacije BiH ističu da od februara nemaju socijalnog dijaloga sa Vladom Federacije BiH i pored insistiranja da razgovaraju o problemima. Kažu traže samo ono što je finansijski i zakonski moguće, a to je povećanje penzija. U suprotnom bit će primorani da izađu na proteste.

“Napravio je kalkulaciju Federalni zavod, znači on je nositelj osiguranja. Sredstva imaju, zakon dozvoljava i ne znam šta je tu sporno. Mi smo sve pripreme izvršili i to su skupi, teški i rizični protesti. Tražimo za sve povećanje penzije 4,35 odsto”, navodi Redžo Mehić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera/umirovljenika FBiH.

Vlada ima sredstva za povećanje penzija

Novca za povećanje svih penzija ima, kažu u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje. Ipak, Vlada je odlučila da za 5 posto poveća samo najniže penzije.

“Mi smo prije ove odluke o povećanju najnižih penzija, Vladi preko resornog ministarstva dostavili prijedlog da se sve penzije vanredno usklade za 4,35 posto jer su finansijski pokazatelji pozitivni. Ima novca za spomenuto povećanje. No Vlada je u skladu sa svojim zakonskim nadležnostima donijela odluku o povećanju najnižih penzija u iznosu od 5 posto”, kaže Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Iz Saveza udruženja penzionera/umirovljenika nadaju se da će odluka Federalne Vlade biti u njihovu korist. Na obrazloženje federalne Vlade da su odlazeća vlast te da penzioneri pričekaju malo, poručuju da vlada mora konstantno da djeluje bez obzira na primopredaju nadležnosti.