Stručno predavanje Asocijacije žena A SDA Bihać (FOTO)

U četvrtak, 10. maja u Muzeju Prvog zasjedanja AVNOJ-a u Bihaću, u organizaciji Asocijacije žena A SDA Bihać  održano je stručno predavanje na teme prevencije i učestalosti karcinoma dojke, te prevenciji vaskularnih bolesti (moždani, srčani udar).

O prevenciji i učestalosti karcinoma dojke, prisutne je upoznao Mr.Sc. Sabahudin Komić, spec. ginekologije i porodiljstva i subspec. humane reprodukcije.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je to najrasprostranjenija, ali i najsmrtonosnija vrsta karcinoma kod žena, međutim, bitno je naglasiti da ukoliko se karcinom dojke otkrije na vrijeme, u 95 posto slučajeva ova bolest je izlječiva.

 

predavanje1.jpg

Doc.dr.sc.med.prim. Halilović Hajrudin, spec. opšte hirurgije, subspec. abdominalne hirurgije i subspec. vaskularne hirurgije prisutne je upoznao sa načinom prevencije od vaskularnih bolesti, a posljedica kojih su moždani, odnosno srčani udar.

Akutni moždani udar predstavlja oboljenje koje je treći uzrok smrti u svijetu, i ubica broj 1. u zemljama bivše Jugoslavije. Stopa smrtnosti je ogromna. Predstavlja bolest sa najvećim stepenom invaliditeta u odnosu na sve druge neurološke bolesti.

 

predavanje2.jpg

Ovo je jedna u nizu planiranih društveno korisnih aktivnosit Asocijacije žena A SDA Bihać, a po posjećenosti ovih predavanja jasno je da su građani zainteresirani.