Studenti šetali za mir i upozorili na odlaske mladih iz naše zemlje

Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru i Unija studenata Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru u saradnji s IPYG (International Peace Youth Group), svjetskom organizacijom mladih sa sjedištem u Koreji, organizirali su Šetnju za mir - Peace Walk.

Studentski zbor Sveučilišta u Mostaru i Unija studenata Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru u saradnji s IPYG (International Peace Youth Group), svjetskom organizacijom mladih sa sjedištem u Koreji, organizirali su Šetnju za mir - Peace Walk.

Mladi s dvije mostarske visokoškolske institucije, zajedno s prijateljima iz Koreje, prošetali su od Španskog trga do Starog mosta i na taj način iskazali uvjerenje da rat nikad ne može biti rješenje, a mir i suživot vide kao uslov pozitivnog razvoja grada.

Marko Džoić, predsjednik Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru, kazao je kako su ga kontaktirale kolegice iz Koreje i predložile da zajedno s Unijom studenata Univerziteta "Džemal Bijedić" organiziraju jednu šetnju te na ovaj način se pokušaju ujediniti s mladima cijelog svijeta u nastojanju da zaustave ratove i zajednički realiziraju Deklaraciju svjetskog mira.

"Mi želimo pokazati da mladi, posebno studenti, koji su nositelji promjena i cijeloga društva žele šetati za mir i žele pokazati da možemo zajedno uraditi mnoge stvari. Ovo je najmanje što možemo učini da to pokažemo. Sa studentske tačke gledišta mir ugrožava politička situacija, napetost i neke izjave i nemiri koji se unose među mlađe naraštaje. Zbog toga mnogo mladih ljudi želi otići iz Bosne i Hercegovine, ali mi želimo pokazati da ne marimo za to što pričaju političari, mi smo spremni na mir, zajednički rad i saradnju", kazao je Džoić.

Rebecca Kim iz svjetske organizacije mladih sa sjedištem u Koreji (IPYG), izjavila je kako poruke mira upravo u Mostaru imaju posebnu težinu.

"Znamo da je Mostar jedno od najpoznatijih mjesta u Bosni i Hercegovini. Zbog njegove važnosti i simbolike odlučili smo šetati za mir u ovdje, u ovome predivnom gradu i Bosni i Hercegovini. Mostar je veoma važan u historijskom i kulturološkom pogledu i mi ga želimo dalje promovisati kao mjesto susreta", kazala je Kim.

Pozivu se rado odazvao i predsjednik Unije studenata na Univerzitetu "Džemal Bijedić", Džani Pajić, te kazao da prije svega mladi ovom šetnjom žele poslati poruku mira i da je Mostar dobrodošao za sve ljude.

"Generalno mladi iz naše zemlje odlaze, a svi znamo da je glavni problem ekonomska kriza, nedostatak radnih mjesta, tako da mislimo ovom današnjom šetnjom, ali i našim budućim aktivnostima, ako ne sprijačiti, barem onda ublažiti odlaske", kazao je Pajić.