Studenti u Alžiru protestirali zbog ponovne kandidature predsjednika

Abdelaziz Bouteflik je 2013. doživio moždani udar i od tada se rijetko pojavljivao u javnosti, a već godinama nije održao javni govor

Desetine hiljada alžirskih studenata protestiralo je danas u glavnom gradu i drugim mjestima protiv plana predsjednika Abdelaziza Bouteflika da se kandidira za treći mandat i produži svoju 20-godišnju vladavinu, prenose agencije.

Bio je to peti dan demonstracija, ali prvi o kojima je izvijestio državni servis nakon što su njegovi novinari zatražili od uprave da im dopusti da prate proteste. 

 

Studenti traže da 81-godišnji Bouteflik odustane od plana da se ponovno kandidira na predsjedničkim izborima 18. aprila.

Bouteflik je 2013. doživio moždani udar i od tada se rijetko pojavljivao u javnosti, a već godinama nije održao  javni govor. Njegovi suparnici tvrde da nema dokaza da je zdravstveno sposoban voditi državu te tvrde da umjesto njega to rade njegovi savjetnici. 

Vladajuća stranka FLN odabrala je Bouteflika za svog predsjedničkog kandidata i već je nekoliko stranaka, sindikata i poslovnih udruženja objavilo da će ga podržati. Slaba i podijeljena opozicija teško da ga može ugroziti, piše Avaz.