Studentica medicinskog fakulteta u Sarajevu sa ekipom u Turskoj: "Naša ekipa vrijedno radi i pruža pomoć 24 sata dnevno"

lk

Spasilački timovi iz Bosne i Hercegovine nastavljaju s akcijama traganja i spašavanja na području grada Hataja, jednog od najteže pogođenih u razornom zemljotresu koji je u ponedjeljak pogodio južnu Tursku i sjever Sirije.

U spasilačkom timu iz Bosne i Hercegovine nalazi se i 26-godišnja Medina Gromila iz Jajca, studentkinja Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i članica Gorske službe spašavanja Kantona Sarajevo.

Ekipa spasilaca iz BiH smještena je u gradu Hataju koji je najviše pogođen zemljotresom.

– Naša ekipa vrijedno radi i pruža pomoć 24 sata dnevno. Stanje koje smo zatekli je haotično, ne može se opisati niti riječima niti slikama. Tlo i dalje ne miruje, što stvara dodatnu paniku među preživjelima. Okruženi smo tugom, ljudskom patnjom i stalnim sirenama sanitetskih vozila – rekla je za Anadoliju ova hrabra studentkinja iz Jajca.

U njihovom spasilačkom timu iz BiH trenutno se nalazi devet osoba koje na razne načine pokušavaju pomoći u akcijama spašavanja i pružanja pomoći žrtvama zemljotresa.

– Teško je raditi u ovim uslovima zbog temperature, pogotovo noću. Naša ekipa radi od 0-24 sati, tako smo raspoređeni. Veliki je izazov i teškoća kako fizički zbog niskih temperatura i stalnog podrhtavanja tla tako i psihički. Ovdje bi i kamen zaplakao. Što se mene konkretno tiče, večeras sam raspoređena u noćnu smjenu, radim s turskim medicinskim timom na izvlačenju tijela i imam zadatak pomoći povrijeđenima i voditi brigu oko tih ljudi – kazala je Medina, buduća doktorka

Napominje da je postavljena mobilna bolnica na tom području gdje nakon aktivnosti na ruševinama rade u pružanju pomoći povrijeđenima. U Turskoj se trenutno nalazi više od 150 članova spasilačkih ekipa iz Bosne i Hercegovine koje učestvuju u akcijama spašavanja i pružanja pomoći stradalima u zemljotresima koji su u ponedjeljak pogodili južne dijelove Turske.