Studentica sarajevskog fakulteta na Instagramu veličala Ratka Mladića

cura
Slađana Todić, studentica sarajevskog Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije jučer je 11. jula na svom Instagram profilu veličala Ratka Mladića, prvostepeno osuđenog pred Haškim tribunalom za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine.

 

Todićka je objavila story na kojem je Mladić, a u potpisu je napisala “Osuđen na besmrtnost. Bio si i ostaćeš naš heroj. Živio generale”.

Na drugom storyju uz tri prsta slavi zločine koji su počinjeni u Srebrenici, a kada su joj kolege skrenule pažnju na njene objave, ona je odgovorila “Ma nek smo vas pobili, odj*bi”.

udenti su njene objave poslali i dekanu Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije koji kaže da on i Fakultet nemaju pravo zabranjivati studentima šta će objavljivati na društvenim mrežama.

“Dijelim Vašu ogorčenost činjenicom da bilo koja osoba, pa tako i naši studenti, podržavaju i/ili veličaju osuđene ratne zločince, no nadam se da razumijete da Fakultet kao institucija, kao i dekan Fakulteta i svi članovi nastavnog osoblja, ne mogu i nemaju pravo zabranjivati, reagovati, niti bi uopšte trebali imati uvid u to šta studenti našeg fakulteta i Univerziteta u Sarajevu u cjelosti objavljuju i iznose na svojim privatnim profilima na različitim društvenim mrežama i generalno u privatnom životu.”, stoji u odgovoru koji je objavljen na zvaničnom Instagram profilu Fakulteta.

Odlukom Valentina Inzka, negiranje genocida u Srebrenici i veličanje ratnih zločicana je krivično djelo.