fbpx Sud naredio Trumpu na onemogući deportaciju imigranata

Sud naredio Trumpu na onemogući deportaciju imigranata

Home

Sud naredio Trumpu na onemogući deportaciju imigranata

Savezni sudac iz Washingtona John Bates naredio je administraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa da opet pokrene program DACA koji je onemogućavao deportaciju imigranta koji su u Sjedinjene Američke Države ušli ilegalno kao djeca, prenose agencije.


Bivši američki predsjednik Barack Obama uveo je program DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) 2012. godine, a nastojanje njegova nasljednika u Bijeloj kući da ga ukine udruge za zaštitu ljudskih prava i druge organizacije pokušavaju sudskim putem osporiti od 12 marta. 

Sudac Bates objavio je odluku u petak navečer, ali je dao administraciji rok za žalbu do 23. augusta.

Isti je sudac u aprilu odlučio da nema razloga za prekid programa i odobrio je administraciji rok od 90 dana da ponudi bolja objašnjenja zašto bi taj program trebao biti okončan i zato neće odobravati novi rok, objasnio je Bates, prenosi Al Jazeera.

Program DACA, koji obuhvaća najmanje 700.000 mladih ljudi, zvanih "sanjari", štiti te mlade ljude od deportacije i daje im dozvolu rada na dvije godine, nakon čega moraju ponovno zatražiti da budu obuhvaćeni programom. 

Predsjednik Trump ponavljao je da će podržati DACA-u ako zastupnici izglasaju gradnju zida na američko-meksičkoj granici i usuglase se s izmjenom useljeničkog zakona prema kojem bi pravo ulaska u SAD imali oni koji to zaslužuju.

Američki Kongres dosad nije uspio donijeti zakon o sudbini "sanjara" niti odlučiti o načinu na koji bi ti ljudi mogli zatražiti državljanstvo.

Ako odluka donesena na sudu u petak stupi na snagu, administracija će je morati prihvatiti, piše agencija dpa.

Topic
Objavio: Sat, 04/08/2018 - 12:35
Back to top