Suljagić podnio krivičnu prijavu protiv Danijela Simića

**

Direktor Memorijalnog centra Potočari Emir Suljagić podnio je krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv predsjednika Udruženja novinara Republike Srpske Danijela Simića. Suljagić podnio krivičnu prijavu zbog njegovog javnog nastupa na Radio-televiziji Republike Srpske. Također, Emir Suljagić je podnio i pritužbu Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH.

O svemu se na svom zvaničnom Twitter nalogu oglasio Emir Suljagić.

“Dobar dan samo Danijelu Simiću”, napisao je Suljagić uz fotografije koverti u kojima se nalaze tužbe.

Podsjetimo, nedavno je u jutarnjem programu RTRS-a gostovao predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske Danijel Simić. Tada je izjavio da se svake godine u Srebrenici održava “Potočarski igrokaz”. Tada je odmah reagirao Emir Suljagić.

“Međutim svake godine u Potočarima imamo jedan festival šovinizma, festival razvijanja mržnje prema Srbima. Pokušava se da stavovi iz RS ne dođu do mlađih naraštaja. I u svrhu širenja takve retorike koriste se institucije koje mi plaćmo. Kao što su Oružane snage BiH ili BHRT. A mi smo gadljivi prema korištenju tih institucija. Imam svoju počasnu jedinicu MUP-a RS, ali to nije dovoljno. Trebamo koristiti i ove poluge onoliko koliko ih plaćamo”, naveo je Simić.

Emir Suljagić se tada oglasio na Twitteru gdje je podijelio video u kojem se genocid nad Bošnjacima u Srebrenici naziva i kao “Potočarski igrokaz”.

“Sad ćemo testirati dvije institucije. RAK, kojem ću poslati pritužbu i Tužilaštvo BiH kojem ću poslati krivičnu. Nimalo ne sumnjam u to da vladavina prava u ovoj zemlji prestaje tamo gdje počinju muslimani, ali tek da se uvjerimo da je to uistinu tako”, napisao je nakon ovog gostovanja Suljagić.