Suljagić se izvinio porodicama žrtava zbog govora Dritana Abazovića

dritan

Dritan Abazović, premijer Crne Gore, tokom komemoracije žrtvama genocida u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, održao je govor koji je izazvao oštre reakcije jer je rekao da u genocidu nisu ubijeni Bošnjaci već ljudi. 

Oglasio se Memorijalni centar Srebrenica - Potočari.

"Poštovani premijeru Dritane Abazoviću, hvala što ste danas bila sa nama u Potočarima. Međutim, genocid jeste počinjen nad Bošnjacima - jer motiv ubijanja nije bio "ubijanje ljudi", već ubijanje i uništenje jednog naroda. To vas uče presude međunarodnih sudova. Pročitajte ih - naveli su.

Zatim se oglasio i direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić.

"Tek je u ponoć 10. jula Memorijalni centar Srebrenica dobio spisak govornika (nadležnost Organizacionog odbora). Izvinjavam se porodicama žrtava genocida što su morali slušati relativizaciju sudski utvrđenih činjenica na 100 metara od mezarja", naveo je Suljagić. 

Podsjećamo, 13. juna predsjednik i članovi Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice posjetio je Abazovića u Podgorici kada su ga pozvali na komemoraciju. Neko je očito napravio lošu procjenu da se Abazović treba obratiti na komemoraciji i to nakon vrlo upitnih poruka koje je imao proteklih dana nakon susreta sa srbijanskim zvaničnicima, Anom Brnabić i Aleksandrom Vučićem.