Suljagić se sastao sa švedskom nobelovkom koja je vratila nagradu zbog Handkea

Christina Doctare je, osim po Nobelovoj nagradi, u BiH poznata po tome što je 1992. godine prva progovorila o sistematskim silovanjima tokom rata u Bosni i Hercegovini i ukazala šta se dešava kao doktorica UN-a

Emir Suljagić ovih dana boravi u Stockholmu gdje je došao kako bi iskazao protest protiv dodjele Nobele nagrade za književnost austrijskom piscu Peteru Handkeu, o čijim relativizatorskim stavovima o ratovima na prostoru bivše Jugoslavije mediji bruje još od trenutka kad je švedski Komitet za Nobelovu nagradu odlučio da najviše priznanje dodijeli upravo Handkeu. Suljagić je jedan od onih koji su preživjeli genocid u Srebrenici, a upravo je Stockholm bio mjesto gdje je počeo pisati svoju autobiografsku knjigu "Razglednica iz groba".

Jučer su za vrijeme ceremonije dodjele nagrade brojni Bosanci i Hercegovci iz Švedske i BiH, ali i drugi građani nezadovoljni ovom odlukom, te brojni mediji, prisustvovali protestu zbog ovakve odluke. Među njima je bila Christina Doctare, švedska doktorica i autorica, koja je dobila Nobelovu nagradu za mir 1988. kao članica UN-novih mirovnih snaga. Ona je u znak protesta skinula svoju medalju i odlučila da je vrati. Poznata je po tome što je 1992. godine prva progovorila o sistematskim silovanjima tokom rata u Bosni i Hercegovini i ukazala šta se dešava kao doktorica UN-a.

Upravo se sa ovom Šveđankom, koju u BiH doživljavaju heroinom zbog svojih postupaka, Suljagić sastao danas. Svoj susret s doktoricom je podijelio na Twitteru gdje je napisao: