"Sultan" Erdoan pomjera granice svoje vlasti: O njemu se zna gotovo sve, a evo ko su njegovi nasljednici

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) izašao je kao pobjednik iz svog, do sada najvećeg, izbornog izazova u posljednjih 15 godina, koji mu daje velika, dugo očekivana, izvršna ovlaštenja, a ujedno mu osigurava i vladavinu u narednih pet godina, najmanje.

Turski "sultan" Erdogan (64) i njegova vladajuća Stranka pravde i razvoja (AKP) u nedjelju su pobijedili na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, porazivši oživljenu opoziciju koja je proteklih sedmica postigla značajan napredak i izgledala je sposobno za preokret.

KO JE Redžep Tajip Erdoan?

- Uz "oca nacije" Kemal-pašu Ataturka, koji se na čelu države-nasljednice Osmanske imperije nalazio 15 godina, od 1923. do 1938. godine, Erdoan nesumnjivo predstavlja najznačajniju figuru moderne Turske - ovako ga je opisao bivši ambasador Srbije u toj zemlji Dušan Spasojević u knjizi "Između Turske i Evrope: zapisi i svjedočanstva između dvije diplomatske misije", prenosi Telegraf.rs.

Kako je naveo Spasojević, Erdoan je prešao put od uličnog prodavca đevreka u siromašnoj istanbulskoj četvrti Kasimpaša, preko uspješnog gradonačelnika najvećeg grada u Evropi i političkog zatvorenika, do neprikosnovenog vođe Partije pravde i razvoja, koja već više od decenije vlada Turskom.

Erdoan je rođen 1954. godine u porodici s crnomorske obale, a odrastao je u skromnim uslovima u Kasimpaši, radničkom dijelu Istanbula. U tom gradu živi od 1967. godine, a iako je zbog prirode posla vezan za Ankaru, nikada se u njoj nije osjećao prijatno, pa i dan danas svaki slobodan trenutak provodi u svojoj porodičnoj kući u Istanbulu.

Bio je gradonačelnik Istanbula od 1994. do 1998. godine.

Osnivač je i lider Partije pravde i razvoja (AKP), koja je samo godinu dana nakon osnivanja, na izborima 2002. godine odnijela pobjedu na parlamentarnim izborima. Njegova partija formirala je vladu, ali Erdoan nije dobio poslaničko mjesto iako je bio najpopularniji političar u zemlji.

Nakon osvajanja poslaničkog mandata na ponovljenim izborima u jednoj od provincija, Erdoanu se otvaraju vrata premijerskog kabineta, pošto član njegove partije i premijer, Abdulah Gul, podnosi ostavku.

Premijer Turske postaje 14. marta 2003. i na toj funkciji ostaje do 28. avgusta 2014. godine, kada je postao predsjednik države.

Emine je uvijek uz supruga, ali veoma rijetko daje izjave

ERDOANOVA SUPRUGA EMINE

Iako se o turskom predsjedniku gotovo sve zna, malo toga je poznato o njegovoj porodici. Svojevremeno je njemački "Bild" pisao da njegova djeca plivaju u luksuzu i da pritom nema zvaničnih podataka o sredstvima kojima raspolaže njegova porodica.

Kako je prenio taj list, Erdoanova djeca žive u luksuznim vilama i imaju sopstveni biznis koji se uopšte ne odlikuje transparentnošću.

Njegova supruga Emine, rođena u Istanbulu, uvijek je uz njega, ali veoma rijetko govori u javnosti.

Njena porodica je arapskog porijekla i potiče iz jugoistočne pokrajine Sirt, a ona je najmlađe i jedino žensko dijete u porodici. Pohađala je umjetničku školu "Mithat paša", koju je dobrovoljno napustila prije mature.

Pridružila se "Idealistima za žensku asocijaciju", tokom čijih aktivosti je upoznala svog muža. Vjenčali su se 4. jula 1978. godine i imaju četvoro djece, sinove Ahmeta i Bilala i kćerke Esru i Sumeje.

Posvećenost koju Emina pokazuje prema svojoj porodici potpuno se slaže sa stavom "da je žena prije svega majka", koji je njen suprug iznio na svečanosti povodom obilježevanja Dana žena 2016. godine.

Veoma zanimljivi podaci svakako se odnose na njegove kćerke, koje se često mogu vidjeti na konferencijama širom svijeta, a koje slijede pravac političkog i društvenog zalaganja svoje majke. Iznenađujuće je i to da su sestre Erdoan, inače veoma obrazovane, zastupljenije u političkom životu Turske od svoje braće.

AHMET BURAK ERDOAN

Ahmet Burak Erdoan rođen je u Istanbulu 4. jula 1979. godine i najstarije je dijete turskog predsjednika. Za razliku od brata i sestara, Ahmet se nije školovao u Americi, već ima diplomu Istanbulskog Bilgi Univerziteta.

Ahmet Burak Erdoan 

 

Najstariji sin turskog "sultana" 1998. godine učestvovao je u saobraćajnoj nesreći, nakon koje je pjevač klasične muzike Sevim Tanurek preminuo. Ahmet automobilom naletio na pjevača, a navodno nije imao vozačku dozvolu. Pobjegao je s mesta nesreće i nikada nije kažnjen za to, a Redžep je u to vrijeme bio gradonačelnik Istanbula.

Danas je uspješan biznismen i radi kao direktor kompanije "MB Denizcilik", čiji je i većinski vlasnik (posjeduje 99% akcija).

Od 2001. godine je u braku sa Semom Ketenči.

NEĐMETIN BILAL ERDOAN

Bilal Erdogan rođen je 23. aprila 1981. godine u Istanbulu. Nakon završetka srednje škole, 1999. godine preselio se u Sjedinjene Američke Države gdje je nastavio školovanje. Diplomirao je političke nauke i ekonomiju na Univerzitetu Indjiana Blumington, a nakon toga i magistrirao na Univerzitetu Harvard 2004. godine.

Nakon diplomiranja, neko vrijeme je radio kao pripravnik u Svjetskoj banci, da bi se 2006. godine vratio u Tursku, gdje je otpočeo sopstveni biznis.

Bilal Erdoan

Bilal je više puta sumnjičen za pranje novca, a 2013. godine optužen je za korupciju, tokom velikog korupcijskog skandala koji je potresao Tursku.

U oktobru 2015. mlađi predsjednikov sin se navodno s porodicom preselio u Bolonju, u Italiji, gdje je upisao doktorske studije. Zbog toga je dobio boravišnu vizu u trajanju od dvije godine, iako je za doktorske studije dovoljno da završi svoju tezu, ne i njegovo stalno prisustvo u Bolonji.Iste godine otkrivena je informacija o tome da Bilal pokriva turske biznismene, koji svake godine nelegalno trguju naftom sa teroristima ISIL-a u vrijednosti od više od 500 miliona dolara.

Tokom 2016. godine, Bilal se još jednom našao u centru skandala zbog korupcije. Italijansko tužilaštvo je protiv njega pokrenulo istragu o pranju novca zbog optužbi da je prokrijumčario velike količine novca u Italiju. Te optužbe su ipak odbačene.

Od 2003. godine oženjen je Rejan Uzuner sa kojom ima dvojicu sinova Alija Tahira i Omera.

ESRA ERDOAN ALBAJRAK

Esra je rođena 1983. godine u Istanbulu. Završila je srednju školu "Kartal Anadolu Imam" u Istanbulu, a potom je, poput Bilala, studije upisala u Americi.

Diplomirala je 2003. godine na Univerzitetu Indijana, a postdiplomske studije završila je na Univerzitetu Berkli u Kaliforniji. Doktorat iz sociologije na Berkliju, posvetila je svom ocu - mom junaku svih vremena ... koji me je naučio da se ponosim time ko sam.

Esra je 2010. godine učestvovala u kampanji "Mi volontiramo, mi smo nastavnici", koja je podržala obrazovanje studenata sa invaliditetom, a tri godine nakon toga bila je umiješana u korupcijski skandal zajedno sa bratom Bilalom.

Za Berata Albajraka, koji je 2015. godine postao ministar energetike, udala se 2004. godine i sa njim ima dvoje djece, Ahmeta Akifa i Mahinur.

Prije nego što ga je Erdoan imenovao za ministra energetike, Albajrak je radio u kompanji "Calik Holding", turskom tekstilnom, energetskom i građevinskom preduzeću, stacioniranom u Njujorku. Sa samo 29 godina, 2007. je postao izvršni direktor, a godinu dana kasnije "Calik" je kupio dnevni list "Sabah".

Iste godine kad je posato ministar, njegov brat Serhat postao je direktor "Calik Media".

Erdoan i braća Albajrak danas dominiraju zemljom i predsjednikovo osoblje smatra ih "svetim trojstvom", a turski "sultan" za skoro svaku važnu odluku traži savjet od svog zeta.

Berat putuje s Erdoanom u predsjedničkoj limuzini, a na sastancima kabineta pokazuje veoma prisan odnos sa tastom. Često se ponašakao da je on predsjednik, ministrima govori kako bi trebalo da vode svoja ministarstva, pa čak i koga bi trebalo da zaposle.

Po svemu sudeći, Erdoan nakon izbora želi da nastavi sa transformacijom Turske u porodični posao, odnosno želi da postavi temelje političke dinastije. Postavio je rođake na važne položaje, a Albajrak je kandidat za potpredsjednika.

SUMEJE ERDOAN BAJRAKTAR

Sumeje je rođena 22. avgusta 1985. godine u Istanbulu i najmlađe je dijete turskog predsjednika.

Nakon završetka srednje škole, Sumeje je sljedeći stope brata i sestre, školovanje nastavila u Americi. Diplomirala je političke nauke i sociologiju na Univerzitetu Indijana, a magistrirala na prestižnoj Londonskoj školi ekonomije.

Sumeje Erdoan

 

U politiku je ušla 2010. godine, kada je postala članica Partije pravde i razvoja gdje je bila odgovorna za nadgledanje vanjskih poslova. Bila je glavni savjetnik svoga oca 2013. godine, kada je obavljao funkciju premijera, a njeno političko djelovanje je ozbiljnije od političkih i društvenih poteza njene sestre.

Ono što remeti njenu impresivnu biografiju, jeste skandal koji se desio dok je studirala. Na internetu su se tada pojavile njene neprimjerene privatne fotografije, koje su povučene prije nego što je šira publika uspjela da ih vidi.

Prije dvije godine, 16. maja, udala se za Seldžuka Bajraktara, koji posluje u oblasti vojne industrije.

I Esma i Sumeja slijede majčin primer kada je nošenje hidžaba u pitanju pa biraju one koji ne pokrivaju lice.

KO ĆE NASLIJEDITI ERDOANA?

Erdoan želi da ostane na vlasti najmanje još pet godina, sve do 100. godšnjice republike 2023. godine, a pobjeda na izborima održanim u nedjelju to mu i omogućava. Ipak, nijednim drugim pitanjem nije tako opsjednut kao svojim naslijeđem.

Upućeni izvori kažu da bi najviše volio kad bi ga na mjestu predsjednika naslijedio neko od njegove djece, ali ko?

Stariji sin Burak povukao se iz javnog života, prije 20 godina, nakon saobraćajne nesreće u kojoj je poginuo pjevač Sevim Tanurek.

Mlađi sin Bilal, diskvalifikovao se učešćem u brojnim skandalima i Erdoan mu ne bi dopustio da se bavi politikom.

Veće šanse svakako imaju Sumeje i Esra, koje su inače vrlo aktivne na političkom polju. Sumeje, iako najmlađa, najaktivnija je u politici. Vrlo često je pratila oca, lično je učestvovala u razbijanju protesta u parku Gezi 2013. godine, ali ipak, za sada je nezamislivo da žena bude na čelu islamsko-konzervativne Stranke pravde i razvoja (AKP).