Sumnjivi poslovi nabavke u uredu gradonačelnika Bihaća

Fikret Hodžić
Nakon što je Tužilaštvo KS formiralo predmet koji se odnosi na nabavku 80 respiratora iz Kine u Bosnu i Hercegovinu po cijeni od 10,5 miliona KM, iza koje stoji firma „Srebrena malina“, čiji je direktor TV voditelj Fikret Hodžić, Dnevni avaz je objavio da je ova kompanija koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, vršila još neke nabavke.

Naime, ime ove firme našlo se u pod lupom Agencije za javne nabavke i Tužilaštva USK kada je riječ nabavci zaštitnih odijela za potrebe Grada Bihaća, a odluka o nabavi objavljena je 6. aprila.

U odluci se spominje da je obavljen pregovarački postupak bez objave obavještenja za nabavku zaštitnih odjela sa ponuđačem „Srebrena malina“ iz Srebrenica ali niko ne zna pod kojim okolnostima.

Ovu informaciju potvrdio je za „Avaz“ i direktor Agencije za javne nabavke BiH Đenan Salčin. Ova agencija još nije dobila infromaciju o kojem se iznosu radi, ali je zatražila svu dokumentaciiju. Salčin nam je rekao da mora postojati odluka nadležnih organa na osnovu čega ova kompanija nabavlja medicinsku opremu jer se zna ko to može i kako raditi.

Isto važi za nabavku respiratora iz Kine. I tu smo već u petak pokrenuli proceduru i zatražili od Vlade FBiH i Štaba civilne zaštite da nam se dostavi sva dokumentacija o čijim se sredstvima radi, ko je ovo finansirao. Mora se znati ko može uvesti ovu opremu i s kim je Vlada sve pregovarala i je li više pregovarača. Ako se nekome daje 10, 5 miliona KM mora se znati ko je to i kako odobrio – kaže Salčin.