Supruga nestalog zaštitara: Omer nije upetljan u pljačku i požar

Iako već tri dana traje intenzivna istraga, još nema pouzdanog odgovora na pitanje ko je opljačkao i podmetnuo veliki požar koji je u ponedjeljak buknuo u skladištu firme “Murex” u Špionici kod Srebrenika. Istražiteljima je velika zagonetka i sudbina Omera Đikanovića (43), radnika “Murexa” koji je u noći kad je izbio požar, radio na osiguranju objekta.

Posljednji razgovor

Najteže je njegovoj supruzi Esmi Đikanović. Iako je u velikom šoku zbog misterioznog nestanka supruga, pristala je razgovarati za naš list. Ona kaže da je njen suprug tog dana otišao ranije na posao kako bi mu predstavnici firme dali instrukcije o novonabavljenoj mašini.

– Kad sam se vratila sa posla, pozvala sam ga na telefon oko 16 sati i tada mi je rekao da će doći najkasnije za pola sata. Nakon što se ni nakon sat nije pojavio, ponovo sam ga pozvala na telefon, a on mi je tada rekao da je već kasno da dolazi kući, jer mu redovna smjena na poslu počinje u 17.30 sati. To je bio naš posljednji telefonski razgovor i od tada, zaista, ništa ne znam o sudbini svog muža – ističe zabrinuta Esma.

Naglašava da je posebno boli to što su se već pojavile i određene špekulacije o umiješanosti njenog muža u pljačku i požar. Ističe da su oboje zaposleni i da nikada nikome nisu bili dužni nijednu marku te da su kuću, vozilo i ostalu imovinu stekli svojim poštenim radom.

I komšinice koje smo zatekli u kući, ističu da je Omer izuzetno pošten čovjek i dobar komšija te da su uvjerene da mu nikad ne bi palo na pamet da se upusti u nečasne poslove. Supruga nestalog Omera kazala nam je na kraju razgovora da je u posljednja tri dana niko nije zvao na telefon, ali da sa strepnjom iščekuje informacije o sudbini svog muža.

Porodična kuća Đikanovića

Porodična kuća Đikanovića

Izgorjela hala

Kako saznajemo od izvora bliskog istrazi, glavna pažnja usmjerena je na detaljan pregled izgorjelog materijala kako bi provjerili da u zgarištu, eventualno, nema ostataka tijela nestalog radnika. Sve dok traje pretraživanje na stotine tona izgorjelog materijala, ističu u policiji, rano je govoriti o bilo kakvim pretpostavkama o sudbini nestalog radnika.

Prostor ispred kruga izgorjele hale i izložbeno-prodajnog salona ograđen je žutom policijskom trakom, a policija i dalje ne dopušta pristup medijima niti fotografisanje unutrašnjosti izgorjelog skladišta.

Pretražuje se na stotine tona izgorjelog materijala

Pretražuje se na stotine tona izgorjelog materijala

Vlasnik se razbolio

Muris Slanjankić, vlasnik firme, od prevelikog šoka se razbolio i već dva dana je u postelji. Njegov sin ističe da će se oglasiti zvaničnim saopćenjem tek kada policija završi svoj dio posla. Kaže da je rano govoriti o bilo kakvim pretpostavkama o uzrocima požara, a jedino što je sigurno jeste to da je materijala šteta višemilionska.