Surovi uslovi za migrante u kampu Lipa: Improvizuju u borbi za život

migr
Migrantski kamp Lipa, koji se nalazi nekoliko kilometara od Bihaća, još uvijek ne ispunjava osnovne uslove za normalan boravak.

Trenutno su postavljeni vojni šatori koji prokišnjavaju, tekuće vode nema, a ona u bocama i kanisterima mrzne jer temperature dostižu i -15 stepeni celzija.

S obzirom na to da je voda jedna od osnovnih ljudskih potreba za život, a koju migranti nemaju u Lipi, oni odlaze da se kupaju u obližnjim potocima koji također služe i za pranje odjeće. Osim toga migranti i tope snijeg kako bi dobli vodu.

Većina migranata ne želi ostati ovdje jer, kako kažu, ovo nije život dostojan čovjeka, priča Armin Durgut, fotograf i novinar Pixsella.

Crveni krst Italije je došao jučer u Lipu da pomogne sestrinskoj organizaciji iz BiH koja nesebično pomaže migrantima od samog početka. "Situacija je vrlo teška i mi činimo sve što možemo da pomognemo ljudima", rekao je Husein Kičić, predsjednik Crvenog krsta.

U ovakvim uslovima, bez vode, struje i grijanja migranti bi trebalo da prezime s obzirom na to da se potpuna funkcionalnost kampa Lipa očekuje tek za tri mjeseca. Trenutno se u kampu nalazi oko 800 ljudi, a njime upravlja Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine.