Surovi životni uslovi migranata u šumi kod Velike Kladuše, spavaju na snijegu uz -15 stepeni (VIDEO)

migranti
Stanje u kojem se nalaze migranti u Unsko-sanskom kantonu je izuzetno teško, a to se posebno odnosi na one koji borave na lokacijama koje nisu primjerene za život čovjeka.


Neki od migranata su primorani da borave i u šumama. Među njima se nalaze maloljetne osobe i porodice s djecom. Ionako tešku situaciju u kojoj se nalaze dodatno im je otežala surova zima. Temperatura noću bude i do -15 stepeni celzija.

Na fotografijama i videosnimku koje je portalu Klix.ba ustupio reporter Ademir Veladžić je vidljiva grupa migranata koja živi u šumi Mikanovci udaljenoj tri kilometra od Velike Kladuše.

Nehuman tretman migranata je jasan pokazatelj da bosanskohercegovačke vlasti i međunarodne organizacije ne upravljaju migrantskom krizom od njenog početka, a početak krize je bio prije tri godine.

Dok institucije prebacuju odgovornost jedna na drugu, nekoliko hiljada migranata je prepušteno samo sebi. Veliki broj njih nalazi se na ulicama ili živi na mjestima kao što je spomenuta šuma. I oni koji se nalaze u prihvatnim centrima nemaju životne uslove dostojne čovjeka.

Video možete pogledati i OVDJE