Suspendirana sutkinja Suda BiH Dalida Burzić

 k
Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) danas je suspendirala sutkinju Suda Bosne i Hercegovine Dalidu Burzić, i to nakon što je protiv nje pokrenuta istraga u predmetu "Dženan Memić"

 

Suspendirana je na zahtjev Ureda disciplinskog tužioca. Osim protiv Burzić koja je bila glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 31. augusta pokrenulo istragu protiv bivšeg tužioca kantonalnog tužilaštva Merisa Ćate, koji je bio postupajući tužioc u predmetu "Memić", protiv bivšeg komesara sarajevske policije Vahida Ćosića, saobraćajnog vještaka Ševala Kovačevića, sarajevskog policajaca Sakiba Kreme te više NN osoba.

Protiv njih se vodi istraga za krivično djelo ubistvo i pomaganje počinitelju nakon krivičnog djela. Nekoliko pripadnika sarajevske policije i Direkcije koordinacije za policijska tijela Bosne i Hercegovine danas su privedeni i saslušani u sklopu istrage ovog slučaja.

Porodica Memić i njihov pravni zastupnik Ifet Feraget kontinuirano tvrde da je Dženan 2016. u ilidžanskoj Velikoj aleji ubijen. Feraget je u izjavi za naš portal istakao da je jedino moguće rješenje u ovoj situaciji da Burzić bude suspendirana.

Hronologija slučaja

Podsjećamo, Memići i Feraget su ukazivali na to da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo ovaj slučaj prvobitno istraživalo kao ubistvo, a da su ga potom okvalifikovali kao saobraćajnu nesreću. Uvjereni da je Dženan ubijen, insistirali su da pravosuđe stradanje istražuje upravo kao ubistvo. Međutim, kantonalno tužilaštvo je to tretiralo kao saobraćajnu nesreću, za koju su optužili Ljubu i Bekriju Seferovića. Bili su optuženi da su kombijem usmrtili Dženana, a onda je uslijedila pravna trakavica.

Prije presuda Kantonalnog suda u Sarajevu i Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, ad hoc tijelo Skupštine Kantona Sarajevo je 2017. utvrdilo da su se desili, kako je navedeno, brojni propusti u istrazi ovog slučaja. Tadašnji predsjednik skupštinske Komisije za sigurnost i u to vrijeme zastupnik vladajuće SDA Elvedin Okerić je naglašavao da je Tužilaštvo Kantona Sarajevo vršilo pritisak na rad ovog tijela. Njegovo formiranje je inicirala zastupnica tada opozicionog SDP-a Segmedina Srna.

Kantonalni sud je dva puta izrekao oslobađajuću presudu Seferovićima. Obje presude je ukinuo Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine, a da bi onda i on 27. jula prošle godine donio oslobađajuću presudu.

Sud Bosne i Hercegovine je šest dana ranije potvrdio optužnicu protiv pet osoba koje državno tužilaštvo tereti za organizovani kriminal u cilju prikrivanja dokaza o tome kako je Dženan Memić stradao. Optuženi su Alisa Ramić, koja je bila sa Dženanom kada je stradao, njen otac Zijad Mutap, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo Hasan Dupovac i Josip Barić te recepcioner hotela Crystal, koji se nalazi u blizini mjesta Dženanovog stradanja, Muamer Ožegović.

Memići i Feraget tvrde da Ramić i visokopozicionirani pojedinci u institucijama prikrivaju stvarne uzroke smrti. Među najodgovornijima za to ističu upravo Burzić. Oštro kritikuju i rad aktuelne glavne kantonalne tužiteljice Sabine Sarajlije. Nezadovoljstvo radom institucija na ovom slučaju je iskazivano protestima u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.