Fazlić: Sutra protesti u Sarajevu zbog migrantske krize

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić rekao je Srni da će oko 50 odbornika i većina opštinskih načelnika iz Krajine sutra održati mirni protest ispred zgrade državnih institucija BiH u Sarajevu zbog migrantske krize.

“U skladu sa zaključkom Gradskog vijeća Bihaća, nas oko 50, odbornika i opštinskih načelnika i gradonačelnika iz Krajine odlučili smo da u 11.00 sati dođemo u Sarajevo. Želja i cilj našeg protesta jeste da ukažemo na to koliko je situacija u vezi sa migrantima ozbiljna posebno u Bihaću i Velikoj Kladuši i da insistiramo da Vijeće ministara i ministar bezbjednosti Dragan Mektić počnu da rade svoj posao u skladu sa zakonom”, rekao je Fazlić.

On je istakao da je poslat zahtjev Mektiću, predsjedavajućem Vijeća ministara Denisu Zvizdiću i ministrici za ljudska prava i izbjeglice Semihi Borovac da prime delegaciju iz Krajine, ali da potvrdni odgovor još nije stigao.

Fazlić je dodao da načelnika Velike Kladuše Fikreta Abdića nisu pozvali na skup, dok je načelnik Sanskog Mosta Faris Hasanbegović na godišnjem odmoru, te neće doći u Sarajevo na najavljeni protest.

Upitan kako teče proces zbrinjavanja migranatskih porodica i djece bez roditeljskog staranja u hotelu “Sedra” u Cazinu, on je rekao da za sada nema dovoljno informacija osim da bi grupa od oko 80 osoba trebalo da autobusima iz Bihaća i Velike Kladuše bude prebačena na pomenuto odredište.

Riječ je o porodicama i djeci bez roditeljskog staranja koji trenutno borave na području Bihaća i Velike Kladuše.

Prebacivanje je trebalo da bude obavljeno juče, ali do toga nije došlo.

Mektić je prethodno, nakon posjete Unsko-sanskom kantonu, rekao da će Medeno Polje najvjerovatnije, i pored protivljenja lokalnih vlasti, biti lokacija na kojoj će biti građen prihvatni centar za migrante koji se nalaze na tom području.

Vijeće ministara juče nije donijelo odluku o smještajnim kapacitetima za migra