Sutra se bira novi reisul-ulema Islamske zajednice u BiH - Kavazović ili Zukorlić za 2019. - 2026. godinu?

Sutra, 12. oktobra 2019. godine se u Sarajevu bira ponovo 13. ili novi, 14. reisul-ulema IZ u BiH.

To je dakle ponovo 13. ili, novi, 14. po redu reisul-ulema IZ u BiH. Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini je titula vjerskog poglavara muslimanske zajednice u Bosni i Hercegovini kao i muslimana porijeklom iz BiH koji žive u dijaspori. Reisul-ulema je na čelu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Predstavlja najviši vjerski autoritet ne samo za muslimane u BiH i dijaspori već i za muslimane Sandžaka, Hrvatske, Slovenije i Srbije, gdje su muslimani organizovani.

Trenutni reisul-ulema je Husein ef. Kavazović koji je 2012. na toj dužnosti zamijenio Mustafu Cerića i on je takodjer jedan od dva kandidata za koje će izborno tijela sutra ponovo moći glasati za mandatni period 2019-2026. godina.

Osim njega kandidat će biti i Muamer ef. Zukorlić. Još dva kandidata su bila predložena, Husein ef. Smajić i Salem ef. Dedović, ali su oni odustali od kandidatura, tako da je izbor ostao na aktuelnom reisu Kavazoviću za novi sedmogodišnji mandat ili bivšem muftiji Sandžačkom Zukorliću za prvi mandat reisul-uleme Islamske zajednice u BiH. Ni ovaj put niko od kandidata nije iz Krajine, iako je najveći i najznačajniji reisul-ulema i reformator, kojega je Islamska zajednica imala bio Džemaluddin ef. Čaušević, rodjen u Bosanskoj Krupi i obanšao funkciju reisa od 1913. do 1931. godine, u najtežem periodu historije za naš narod i našu zemlju.

Kako stanje stoji na terenu, a i prema pisanju medija prednost je na strani Kavazovića, koji važi za umjerenog kandidata, ali i zbog činjenice da je aktuelni reisul-ulema i da je značajno mogao uticati na predlaganje i izbor tijela koje će sutra birati novoga reisa. O ovome je, u svome tekstu o izboru reisul-uleme IZ u BiH pisao i jedan od kandidata na ranijim izborima prof. dr. Enes Karić.

S druge strane, činjenica da je Zukorlić trenutno aktivni političar sa izabranom funkcijom u Skupštini i da je lider političke stranke znatno umanjuje njegove izglede da postane novi reis. Ali i druga činjenica da je Safet Softić, aktuelni predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH i potpredsjednik SDA, koji dolazi iz Tuzlanskog kantona, trenutno i osoba koja je i predsjednik Komisije za izborno tijelo reisul-uleme, govori o tome da aktuelni reis Kavazović nije ništa prepustio slučaju i da ima puno veće šanse da sutra ponovo bude izabran za novi mandatni period.

Ukoliko sutra Izborno tijelo i odluči tako, nadamo se da će u novom mandatu Kavazović imati snage da se otrgne od političkog uticaja i upliva u rad Islamske zajednice, posebno kadrova koji su direktno nosioci najviših političkih funkcija bilp koje političke stranke u BiH, jer to duboko kompromitira Zajednicu, ali i njega kao vrhovnog islamskog autoriteta u Bosni i Hercegovini. To je ono što vjernici u našoj zemlji istinski očekuju i traže od svojih vjerskih vodja.