Sutra se u našoj zemlji očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme

.
- Danas je u Hercegovini i na jugozapadu Bosne bilo pretežno sunčano vrijeme. U ostatku zemlje oblačno sa maglom po kotlinama i uz riječne tokove. Ponegdje u Bosni je zabilježena slaba i kratkotrajna kiša.

BIH, 21. decembra - Sutra se u našoj zemlji očekuje umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom. Vjetar slab, uglavnom, južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 0 do 5, na jugu do 8, a dnevna od 6 do 11, na jugu do 13 °C.

Temperature zraka u 13 sati (°C): Bjelašnica 1; Gradačac 4; Bihać, Sarajevo-Bjelave 5; Sanski Most, Tuzla 6; Ivan-sedlo, Zenica 7; Bugojno, Jajce 8; Livno, Neum, Stolac 11; Grude, Mostar 14;


Stanje na cestama 21. 12. 2020. u 17 : 15 sati

Zbog saobraćajne nezgode obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Doboj-Modriča, u mjestu Božinci. Za vrijeme uviđaja u funkciji je regionalni put R-465 (stari put).

Prema prikupljenim podacima, u većem dijelu BIH saobraća se po mokrom ili vlažnom kolovozu, uz pojačanu frekvenciju saobraćaja. Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost, zbog magle. Skrećemo pažnju na učestale odrone kamenja na kolovoz. Apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme, bez obzira na vremenske uslove.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Zbog radova na asfaltiranju, na magistralnom putu Živinice-Šićki Brod (u mjestu Husino) saobrača se jednom trakom-naizmjenično. Zbog pojačane frekvencije saobraćaja, dolazi do formiranja dužih kolona vozila sa obje strane.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Olovo-Kladanj,  Vitez-Travnik, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj, Posušje-Široki Brijeg i Šuica-Tomislavgrad.

Na graničnim prelazima zadržavanja su do 30 minuta.

Na graničnom prelazu Hum/Šćepan Polje nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru, dok je na graničnom prelazu Metaljka ulazak u Crnu Goru moguć u vremenu od 07 do 19 sati.