Suza Evrope u srcu prašume

prasuma
Majka priroda na Foči baš nije štedjela, a kad se udahne punim plućima, tu su Muzej Bitke na Sutjesci i prelijepa Šarena džamija

 

Foča se nalazi na jugoistoku Bosne i Hercegovine i spada u red najvećih opština naše zemlje. Treba naglasiti i da je cijelom površinom itekako zanimljiva turistima i nudi im različite atrakcije i aktivnosti. Prvi pisani tragovi o imenu grada na obalama Ćehotine i Drine datiraju iz 1368. godine i sačuvani su u Dubrovačkom arhivu.

Aladžu je gradio bliski saradnik Mimar-Sinana, a sve kasnije džamije građene su oslanjajući se na ideju fočanske ljepotice

Foča ima čak 17 rijeka i rječica, ali i mnoštvo planinskih potoka. Razlika najniže i najviše tačke opštine Foča je nevjerovatnih 2.000 metara. Smještena na karavanskom putu Dubrovnik - Carigrad, Foča je u srednjem vijeku bila značajan trgovačko-zanatski centar. Zanimljivo je i da su se prvi strani turisti spuštali splavovima niz Drinu još davne 1923, a 70-ih godina Tjentište je posjećivalo od 100.000 do 200.000 ljudi. Gotovo stotinu godina nakon prvih turista ekipa serijala “Tour de BiH” stiže u ovaj lijepi, neobični i zanimljiv grad. Emisiju o Foči i okolini gledajte u nedjelju od 16.20 sati u programu O kanala.

Perućica, prirodni rezervat zlata vrijedan

Turistički bum

Prva destinacija je vjerovatno i najpoznatija turistička atrakcija ovog prostora - Nacionalni park Sutjeska. Sa 175 kvadratnih kilometara, ovo je najveći, a ujedno i najstariji nacionalni park u našoj državi. Obuhvata prostrano planinsko područje, a u okviru parka se nalazi i najviši vrh Bosne i Hercegovine – Maglić sa 2.386 metara nadmorske visine. Sutjeska ima i veliki istorijski značaj zbog toga što se na Tjentištu odigrala jedna od najkrvavijih bitki u Drugom svjetskom ratu tokom koje su Titovi partizani uz velike žrtve uspjeli probiti neprijateljski obruč i pobjeći brojnijim fašističkim snagama. U spomen na taj boj, čuvenu Bitku na Sutjesci, 1971. je podignut impozantan spomenik, simbol Tjentišta, autora Miodraga Živkovića.

Rafting-ture nude mogućnost spuštanja kroz kanjon Tare u dužini od 17 do 74 kilometra


- Posljednjih godina imamo značajno povećanje broja turista. Uglavnom su to turisti iz inostranstva, a od zemalja bivše Jugoslavije – najviše nam dolaze gosti iz Hrvatske. Moram reći da smo do 10. marta ove godine imali više rezervisano, nego što smo u cijeloj 2019. imali realizovanih posjeta. Da nije bilo korone, ova godina bi bila ogroman turistički bum što se tiče Nacionalnog parka Sutjeska. Turiste podjednako zanima kulturno-istorijsko nasljeđe, kao i nevjerovatna priroda našeg parka. Jugonostalgičare, naravno, najviše zanimaju priča o Bici na Sutjesci, spomenik i Muzej, kaže nam Dejan Pavlović, direktor NP-a Sutjeska.

A od mnogobrojnih prirodnih atrakcija Nacionalnog parka Sutjeska, izdvaja se nemjerljivo vrijedna Perućica, jedna od rijetkih sačuvanih prašuma na tlu Evrope. Zaštićeni rezervat Perućica je najveći očuvani prašumski rezervat na Starom kontinentu. U samom srcu prašume nalazi se nevjerovatni vodopad Skakavac, viši od 75 metara.

 

image

Među ljubiteljima raftinga iz cijelog svijeta Foča je poznata kao veoma atraktivna destinacija, i to s rafting-turama na dvije rijeke: Tari i Drini. S dubinom od čak 1.300 metara kanjon Tare je najdublji u Evropi i drugi najdublji na svijetu, odmah nakon čuvenog kanjona rijeke Kolorado. Tara je izuzetno čista, a njen tok se smatra najvećim evropskim prirodnim rezervatom pitke vode, zbog čega nosi i nadimak Suza Evrope. Kakva je atrakcija rafting u Foči, najbolje ilustruje podatak da je na području opštine registrovano više od 20 kampova s oko 1.300 kreveta.

Muzej Bitke na Sutjesci podignut je 1985, devedesetih je potpuno devastiran, a vrijedna muzejska zbirka je pokradena


Kada pomislite da je Majka priroda bila toliko darežljiva i brižna prema Foči, jer joj je dala Perućicu, Taru, Drinu, Zelengoru, Maglić, Tjentište…, sjetite se da uvijek ima još! A još su nadrealno lijepe pješčane piramide koje se nalaze na devetom kilometru starog puta Foča - Sarajevo. Izbrazdane pješčane figure uzdižu se iz svojih širokih temelja i sužavaju prema vrhu te na taj način čine izvanrednu geomorfološku rijetkost. Dostižu visinu od 20 metara.

Uzdignuta Aladža

Poslije istraživanja njene okoline, stižemo i u samu Foču. Poznata je kao grad burne i bogate istorije, grad koji je bio veoma bitan za razne države i vladare koji su prošli ovim prostorom. O svemu tome najviše ćemo saznati u Muzeju Stara Hercegovina u koji dolazimo.

image

A priča o istoriji Foče ne bi imala smisla bez priče o prelijepoj i dominantnoj Aladža-džamiji. Aladža, Šarena džamija ili džamija Hasana Nezira, podignuta je 1549. godine i prva je džamija u Bosni i Hercegovini izgrađena u klasičnom osmanskom stilu.
Nakon što je gotovo pet stoljeća krasila Foču, Aladža je minirana i srušena 2. avgusta 1992. godine. Foča je tako na nešto više od četvrt vijeka ostala bez jednog od glavnih simbola, a bio je to ogroman gubitak i za vjernike i cjelokupno nasljeđe Bosne i Hercegovine. Ipak, 470 godina od izgradnje, 4. maja 2019. godine, Aladža se ponovo uzdigla, vrativši se svojim vjernicima i svojoj Foči.