Suze i aplauz u Memorijalnom centru u Potočarima nakon presude krvniku Radovanu Karadžiću

Preživjele žrtve genocida u Srebrenici presudu Radovanu Karadžiću, kojeg je Žalbeno vijeće Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove osudilo na doživotni zatvor, dočekale su u suzama i uz pljesak u Memorijalnom centru Potočari, sjećajući se hiljadama ubijenih pod komandom ovog krvnika.

Poručuju kako su zadovoljne, ali da je minimum pravde zadovoljen te da su se bojale međunarodne politike velikih sila poput Amerike, Rusije, Kine, Velike Britanije i drugih, da je presuda mogla biti oslobađajuća ili slučaj zločinca Karadžića mogao biti vraćen na ponovno suđenje.

Tokom praćenja presude u prepunoj spomen–sobi Memorijalnog centra muk i tišina uz suze majki, koje su izgubile sinove, muževe, braću i ostalu rodbinu te strepnja o visini kazne. Sve je to prekinula konačna presuda, kada su prostorijom odjeknuli aplauz i suze uplakanih majki.

Fata Delić, koja je izgubila sina Šerifa i muža Šabana, nije krila zadovoljstvo izrečenom presudom. Kaže da je za takvog krvnika mala kazna u odnosu na brojne ubijene žrtve koje još nisu sve pronađene.

Slušajući izricanje presude, Nura Orić kaže da je drhtala i na momente gubila svijest. Bojala se, veli, da kazna ne bude manja ili, eventualno, oslobađajuća ili vraćena na ponovno suđenje. Ipak je došlo neko minimalno zadovoljstvo, koje nikada neće odnijeti našu bol i tugu.

Šuhra Malić nije imala snage da komentira presudu, kazavši da ima ikakve pravde, ali je boli što mnogi zločinci još slobodno hodaju po Srebrenici i drugim mjestima, zauzimajući visoke položaje u oba entiteta.

- Samo nas ovakva presuda donekle može utješiti i dati nam nadu za bolju budućnost te da će ostali zločinci stati pred sud pravde. Nadam se da, nakon Karadžićeve doživotne kazne, niko više neće negirati zločine i genocid u Srebrenici - naglasila je Muša Šahinović.