Svake godine 1000 osnovaca manje u USK: Ove samo 37 upisanih u Gimnaziju i 28 učenika u Cazin 1…

asd
Izvještaj o stanju u osnovnim školama u USK pokazao je šokantne podatke i brojeve- u 2021. godini je u osnovnim školama u USK nastavu pohađalo čak 7630 učenika manje, nego je to bilo u 2013. godini.

To govori da smo na godišnjem nivou, u prosjeku, na USK gubili oko 1000 osnovaca. Stotine i stotine porodica su u tom periodu napustile našu Krajinu i BiH, a i stotine parova se ne odlučuje za zasnivanje i širenje porodice.

Nedavno smo svjedočili još dvjema šokantnim informacijama iz Cazina: u čuvenu cazinsku gimanziju se upisalo samo 37 učenika, a u centralnu školu Cazin 1 svega 28 učenika. 

Ovo su bolne cifre i pokazuju stvarno, politički ‘nenašminkano’ stanje i rezultat vladanja u Cazinu i cijeloj Krajini. Nikakav PR, reklame, niti napadno prikazivanje napretka ne može zamijeniti ove bolne brojeve koji govore više od milion riječi vladajućih stranaka, gradonačelnika, premijera, zastupnika… 

Skupština USK nije uopće niti razmatrala ovaj Izvještaj, a vladajuća stranka i elita u Cazinu se na zahtjev i okupljanje roditelja u baš toj centralnoj školi Cazin 1, u kojoj je tek 28 đaka upisano, odredila tako što je učinila sve da spriječi mirno okupljanje roditelja koji su najavili da žele uputiti javni protest protiv gradonačelnika Ogreševića i gradske uprave, kao i uprave i izvođača radova na ovoj školi koji su kadrovi i bliski gradonačelniku Cazina, a koji su najodgovorniji za probijanje rokova, skupe i preplaćene radove i onemogućavanje da djeca mjesecima ne mogu nastavu obavljati u svojoj školi, nego su morali ići u okolne, područne škole. 

Sva ova politika koja je gušila i guši razvoj i slobodu našega grada i Krajine snosi i najveću odgovornost za ove katastrofalne i tužne brojke koje pokazuju prazne klupe, škole, ulice i naselja u Cazinu i cijeloj Krajini.

Hoće li biti snage i spremnosti našeg naroda u državi, kao i onih koji su već van granica BiH da se pokrenu i izaberu promjene i daju šansu novim snagama znaćemo u narednom periodu.