SDP: Svaki novi dan ignorancije nadležnih, usložnjava problem i ugrožava zdravlje građana!

GO SDP Mostar traži od tužilaštva da informiše javnost o poduzetim aktivnostima vezano za deponiju Uborak, s obzirom da je više nego jasno kako se nalazimo pred ekološkom katastrofom.

Svi dokumenti upućuju da se radilo o brutalnoj pljački javnog novca, koji za posljedicu imaju ugrožavanje zdravlja ljudi, te je dužnost i obaveza utvrditi po zakonu odgovorne osobe!

Očigledno je da ostaci lokalne vlasti kao i federalna vlada ne poduzimaju ništa ozbiljno da bi se ovaj problem riješio, što će s aspekta opravdanih zahtjeva građana sistem odvoza komunalnog otpada opet odvesti u blokadu i nesagledive posljedice.

Pozivamo inspekcijske organe da javno objave svoje nalaze i potvrde kako je jedino ispravno rješenje da se deponija Uborak od 11.09.2019 zvanično i zakonski zatvori, jer ne postoji niti jedan formalni, a ni tehnički uslov za nastavak njenog rada.

Na kraju, pozivamo predsjednika zastupničkog doma PF BiH da ne potpisuje rješenja za godišnji odmor nego sazove tematsku sjednicu o stanju na Uborku za koju su se stekli svi poslovnički uslovi, jer Mostar nema vremena čekati 45 dana u uslovima kakvi egzistiraju danas.

Federalni parlament je zbog činjenice da usvaja budžet vječnom gradonačelniku najodgovorniji da u narednom periodu utvrdi red poteza, način finansiranja i odgovorne ljude za zatvaranje, sanaciju postojeće i novu lokaciju deponije.

Press Služba GO SDP Mostar