Svaki nemir u Jerusalemu budi uspomene na Ferhadiju i ubistvo Cazinjanina Murata Badića

asd
Proklinjem izraelsku vladu koja progoni slobodu vjere i bogosluženja naše palestinske braće tokom mjeseca ramazana, izjavio je predsjednik Partije nacionalnog pokreta (MHP) Turske Devlet Bahceli. Bahceli se tokom obraćanja povodom Lejletul-l-Kadra, najodabranije noći u godini, koja je, prema islamskom učenju, vrjednija od hiljadu mjeseci, osvrnuo na incidente u Al-Qudsu (Jerusalemu).

Napomenuo je da rasturenost islamskog svijeta pruža priliku tiraniji i napadima na vjerske slobode muslimana.

I sve što svjedočimo da se dešava negdje daleko, doživjeli smo i doživljavamo i sami. U Bosni i Hercegovini od početka ramazana vrijeđanje osjećaja Bošnjaka najizraženije do sada došlo je od Milorada Dodika i njegovih sluga iz SNSD-a. Svu njegovu podlost i nerealne želje prati i rad institucija u Republici Srpskoj. 

Da je drugačije danas bismo imali riješen slučaj ubistva Murata Badića. Podsjećam zaboravne da je na dan postavljanja kamena temeljca za obnovu džamije Ferhadije u Banjoj Luci, 7. maja 2001. godine, divljački kamenovana skupina vjernika, građana i brojnih domaćih i stranih članova delegacija, koji su željeli prisustvovati svečanom činu. Među tom skupinom nalazio se i tada 61-godišnji Murat Badić iz Cazina, koji je zadobio teške tjelesne ozljede, od kojih je, nakon 19 dana provedenih u komi, nažalost i preminuo.

Zato me je incident u Jeruzalemu duboko uznemirio i podsjetio gdje i ja živim.

U raljama monstruma koji nisu kadri poštovati vjerska prava! I nikakva izvinjenja i isprazne fraze ne mogu pobijediti osjećaj nemoći koji se javlja usljed monstruoznih divljanja po osjećajima vjernika u Bosni i Hercegovini. 

Priča o ‘mirnom razlazu’ i potencijalnom ratu izazvala je mnogo reakcija u javnosti, ali politički akteri kao da ne čuju i ne žele znati za osjećaje straha npr. povratnika koji iza sebe ostavljaju jedan od najnemirnijih ramazana. 

I ma koliko nas uvjeravaju da disolucije BiH neće biti svaka iskra negdje drugo probudi stari nemir, šta ako opet zapuca. Da ne žele mir pronašli bi osobu koja je 2001. pogodila Murata Badića kamenom u glavu, pronašli bi monstruma koji je 11. jula iste godine usmrtio 16-godišnju Melihu Durić, povratnicu u Vlasenicu. Nerasvijetljena su ubistva Ahmeta Bešića, jednog od prvih povratnika u Bosanski Novi koji je život izgubio u oktobru 2000., kada mu je na ulazna vrata kuće postavljena ručna bomba, te Ibrahima Ramulića, jednog od prvih povratnika u mjesto Hambarine kod Prijedora, čije je tijelo pronađeno u novembru 2001. u iznajmljenom kontejneru Ujedinjenih nacija (UN) u zaseoku Brđani.
Svi su oni ubijeni, kao i vjernici u Jeruzalemu, jer se njihova vjera ne sviđa drugima.

I zato i Bošnjaci koji i sami gaze osjećanja svog naroda kao što je to učinio Muharem Bazdulj zaslužuju da im se kaže što ih sljeduje. Ovdje više nema sredine, ili sa civiliziranim svijetom, ili u "odabranom" društvu sa austrijskim piscem Peterom Handkeom negatorom genocida u Srebrenici i reditelja Emira Kusturice, pjevaš pjesme, nešto između nema!