Svaki šesti stanovnik Austrije je u minusu na tekućem računu

.
Istraživanje koje je provela internetska platforma durchblicker.at pokazalo je da svaki šesti stanovnik Austrije ima minus na tekućem računu. Korona kriza je dodatno pogoršala situaciju.

“Svi oni koji redovito prekoračuju svoj račun u prosjeku su u minusu od 1.500 eura. Koronavirus je još više pogoršao situaciju na računima. Šest od deset redovito prekoračenih izjavljuje da su to činili češće nego prije pandemije. Uostalom, svako peto kućanstvo još uvijek pati od gubitka prihoda”, kaže Martin Spona s internetske platforme duchblicker.at.

 

Mnogi nisu svjesni da korištenje prednosti prekoračenja računa može biti vrlo skupo. Banke za korištenje kreditne linije na tekućem računu u prosjeku naplaćuju između 5 i 14 posto debitne kamate. Puno je jeftinije koristiti potrošački kredit umjesto duljeg ili redovnog prekoračenja po računu, piše APA.

 

Uspoređujući savezne pokrajine, uočavaju se neke značajne razlike. “Sve u svemu, svaka druga osoba kaže da nikada ne prekoračuje svoj račun. U Beču ih je znatno više, čak dvije trećine nikada nisu bile u minusu. U Koruškoj i Tirolu ima najviše trajno prekoračenih računa”, rekao je Spon.

Kod spola također se vidi razlika u upravljanju računom. Tako,19 posto žena prekoračuje svoj račun redovito ili trajno, dok je to kod muškaraca oko 15 posto.