Svakodnevni sukobi na grčkoj granici, hiljade migranata traži put ka EU

Migranti
Policija suzavcem, Molotovljevim koktelima vodenim topovima nastoji odbiti migrante, dok oni uzvraćaju kamenicama

Nakon što je Turska otvorila granice krajem februara, hiljade migranata i dalje pokušavaju ući u Evropsku uniju na granici Grčke i Turske. Incidenti između grčke policije i migranata su svakodnevni.

Grčka vojska je i dalje na prelazu Evros, a pojavile su se i informacije da bi u blizini ovog graničnog prijelaza mogao biti izgrađen prihvatni centar za migrante. 

Grčka policija suzavcem, Molotovljevim koktelima vodenim topovima nastoji odbiti migrante, dok oni uzvraćaju kamenicama. 

Grupa zemalja članica Evropske unije pristala je da primi iz Grčke najmanje 1.600 djece migranata koja nisu u pratnji roditelja. 

Prva djeca bez pratnje roditelja vjerovatno će naći domove u Luksemburgu sljedeće sedmice.

Uz Luksemburg, djecu migrante će primiti i Finska, Francuska, Njemačka i Portugal, a na sastanku ministara unutrašnjih poslova članica EU-a u petak još dvije zemlje su izrazile želju da budu uključene u taj proces.

U prepunim kampovima na grčkim ostrvima trenutno živi više od 42.000 migranata, među kojima je oko 5.500 djece bez pratnje roditelja.

Prema podacima Europola, oko 10 posto njih ima manje od 14 godina.

Također, Evropska unija će svakom migrantu koji su smješteni u već prepunim kampovima na grčkim otocima po 2.000 eura kao bi se vratili u svoje matične zemlje.