Kada pogledate budžet i dugove Barcelone i BiH, sve će vam biti jasno

Prije godinu dana građani Bosne i Hercegovine birali su novu vlast na Općim izborima. Godinu dana kasnije, nije formirana vlast na svim nivoima u BiH.

Čeka se na formiranje Vijeća ministara i Vlade Federacije BiH. Do tada, na funkcijama su, u tehničkom mandatu, ministri iz prethodnog saziva vlasti. U blokadi je i Parlament BiH, prenosi Fokus.ba.

Najviše zakonodavno tijelo održalo je svega dvije sjednice za deset mjeseci od konstituisanja. Zastupnički i Dom naroda Parlamenta BiH nisu usvojili nijedan zakon. Nisu formirane parlamentarne komisije, a bez njih se ne mogu održavati sjednice niti usvajati zakoni. U Parlamentu i Predsjedništvu čeka određen broj sporazuma i ugovora u vrijednosti oko milijardu eura.

Najviše blokiranog novca u Parlamentu je novac od kredita za infrastrukturne projekte, a oni najvažniji odnose se na izgradnju puteva. Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić izjavio je 10. septembra da je na čekanju niz „finansijskih sporazuma za putnu i komunalnu infrastrukturu na teritoriji cijele BiH, ukupne vrijednosti 772 miliona eura.“

Svoje mišljenje o prethodno navedenim podacima na svoj način dao je i novinar i kolumnista Almir Panjeta. On je ovim povodom napisao:

“Budžet BiH za 2019. – 966 miliona KM
Dug BiH – 11,1 milijarda KM

Budžet FK ‘Barcelona’ za 2019. – MIlijarda i 47 miliona EUR
Dug FK ‘Barcelona’ – 450 miliona EUR

Uvest’ protektorat’ i upravu ‘Barcelone’ hitno postavit’ umjesto Vijeća ministara!”, napisao je Panjeta na Twitteru.