Potreban poseban oprez: Sve češći napadi na turiste u Hrvatskoj

Napadi na turiste širom Jadranske obale pune stranice crne hronike. Posljednji u nizu sve bizarnijih napada svakako je i splitski slučaj gdje je zbog krivo upućenog pogleda njegovoj djevojci još uvijek nepoznati mladić pokušao odgristi uho francuskom turisti. Policija i dalje traga za napadačem.

Pogled u tuđu djevojku dobro će zapamtiti 20-godišnji Francuz. Zbog jednog pogleda, umalo je ostao bez uha koje mu je pokušao odgristi dečko djevojke, prenosi Dnevnik.hr.

"Nakon ljekarske obrade pušten je iz bolnice i utvrđeno je da je zadobio lakšu tjelesnu povredu", kaže Antonela Lolić iz PU Splitsko-dalmatinske.

Za napadačem i dalje tragaju te mole za pomoć ako imate bilo kakvu informaciju.

"Svako nasilje je za apsolutnu osudu i ne bi se smjelo niti događati niti tolerirati", kaže Višnja iz Splita.

Stranice crne hronike punilo je i  okrutno ubistvo mladog njemačkog turiste u Puli kojeg je 32-godišnji zagrepčanin usmrtio ubodom u srce. U Puli kažu kako intenzivno rade na povećanju sigurnosti svojih gostiju. Stopu nasilja nadaju se smanjiti većim ovlastima.

"Implementirali smo sve odredbe zakona koje dozvoljavaju veće nadležnosti komunalnim redarima i mislimo da će to biti velika pomoć u tom smislu", kaže Elena Puh Belci, zamjenica gradonačelnika Pule.

Statistike kažu kako je u prošloj godini više od 3.100 stranih državljana bilo žrtvama krivičnih djela.

Da ni turisti nisu imuni na stvaranje problema, govori podatak kako su u prošloj godini počinili gotovo 1.600 raznih krivičnih djela.