Sve je spremno za 53. Koloniju skulptora „Ostrožac

Ostrožac
Kao i prethodnih godina, JU „Kulturni centar“ Cazin, organizira tradicionalnu, višedecenijsku manifestaciju, jedinstvenu na prostoru JI Evrope.

Riječ je o Koloniji skulptora „Ostrožac“, koja je postala sastavni dio nacionalnog spomenika Stari grad Ostrožac, po kome i nosi ime. U prethodnom periodu postojale su razne organizacijske, tehničke, finansijske pa čak i ratne prepreke za realizaciju ove manifestacije, ali osim nekoliko ratnih godina, manifestacija je neprestano održavana, u većem ili manjem obimu.

U više od pola vijeka postojanja, Kolonija je iznjedrila više od 150 monumentalnih skulptura rađenih u kamenu bihacitu, kao i preko 250 salonskih skulptura od terakote. 

Iznimno smo ponosi na rezultate ove manifestacije, njen međunarodni karakter, kao i turističke potencijale koji je prate iz godine u godinu. 
Ovogodišnja Kolonija počinje 19. juna 2020. godine, kada svoj rad u Parku skulptura započinje naš gost iz susjedne Hrvatske, akademski kipar Ivan Nestić. Njemu će se u ponedjeljak, 22. juna, pridružiti kolege sa Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva, tri mlada studenta, koji rade svoje završne diplomske radove u autohtonom kamenu sa ovog prostora, bihacitu. U pratnji mentora, profesora Samira Sućeske, dolaze nam studenti Hana Hurem, Admir Šurković i Irdin Ibrahimović. 

Kolonija će trajati do subote, 27. juna, a svi koji žele posjetiti kipare, vidjeti njihov rad i prošetati jedinstvenim pejzažom iznad Une, mogu to učiniti svakog dana. 

 

Autor teksta: Irma Alićajić, mr.sci.