Sve manje studenata u BiH: Roditelji svjesno upisuju djecu u medicinske škole da bi išli raditi u EU

.

Sve veći odlazak mladih preko granica Bosne i Hercegovine doveo je do toga da se sve manje studenti upisuju na fakultete, a djeca iz osnovnih škola sve više odlučuju za upis u srednje medicinske škole.

Odlazak u Njemačku ili neku drugu državu Evropske unije za njih znači “bolji život”.

Jusuf Duraković, rektor Univerziteta u Zenici, kazao je kako Zenicu i Zeničko-dobojski kanton napuštaju kompletne porodice.

Nema više motiva da djeca studiraju, jer poslije završenog fakulteta je jako teško dobiti posao, a i kada dobiju posao plate su postale mizere. Djeca postaju da budu pragmatična i počinju da razmišljaju od čega trebaju da žive. Simptomatično je da najviše djece u srednju školu upisujemo u Medicinsku školu. Roditelji svjesno upisuju djecu za medicinske sestre, koja će sutra sigurno da završe u Evropskoj uniji jer su plate puno bolje – kazao je rektor za N1 uz veliki izraz zabrinutosti.

Nazvao je ovo ozbiljnim problemom za BiH, te pozvao menadžmente, osnivače javnih unverziteta  da daju odgovore šta će se dešavati za pet do 10 godina.

Imamo danas ozbiljan problem. Djece u osnovnim školama nema, djece u srednjim nema, i taj probem nedostatka studenata biće puno izraženiji za pet do 10 godina. Mislim da će doći do drastičnog pada broja upisanih na svim univerzitetima i mislim da će doći do gašenja određenih studijskih programa, bez obzira što se prilagođavamo potrebama tržištima rada. Mi jednostavno nemamo broj djece koja žele da studiraju – rekao je.

Na Univerzitetu su Zenici pokušavaju da ponude kvalitetnije obrazovanje kako bi privukli strane studente.

Pokušavamo otvarati studijske programe na stranim jezicima, ali ne mora biti samo na stranom jeziku, jer postoji interes određenih roditelja da njihova djeca dolaze ovdje i uče naš jezik, i mi smo već na Univerzitetu otvorili Centar za učenje jezika za te strane studente, tako da bi oni nastavu mogli slušati na našem jeziku – istaknuo je Duraković.

Poručio je da je potrebno stimulisati mlade ostaju u ovoj državi, omogućiti toj djeci da dobiju stanove i rade u državi, zasnivaju svoju porodicu i stvaraju novu populaciju za opstanak ove zemlje.