Sve niži kriteriji za komesara USK-a, mogu se prijaviti i oni koji odbrojavaju dane do penzionisanja

.
Budući šef policije u Krajini ne mora imati viši čin, a na konkurs će se moći prijaviti i oni koji odbrojavaju dane do penzionisanja

 

Unsko-sanski kanton je na korak do izbora policijskog komesara. Bivši komesar Mujo Koričić je penzionisan, ali je i na sudu zbog prekoračenja ovlasti upravo zbog načina na koji je izbjegavao mogućnosti da ode u penziju. U međuvremenu, nije izvršio ni dovoljan broj odlikovanja i unapređenja kolega u policiji, tako da u USK-u nedostaje visoko činovanih inspektora – policajaca koji bi mogli biti kandidati za komesara.

Skupština USK-a tako je napravila nekoliko poteza, izabrala je novu Komisiju za izbor i imenovanja, te izvršila izmjene i dopune zakona koje se odnose na kriterije za izbor komesara.

– Vi ste ovdje spustili kriterije umjesto da težite da oni budu visoki, a žalite se što ne možete doći do kvalitetnog komesara, optužio je kolege iz Skupštine Agan Bunić, bivši predsjednik Komisije za izbor i imenovanja kojeg su kolege smijenile, piše Oslobodjenje.

Naime, Komisija pod njegovim rukovodstvom je čak pet puta propustila priliku da sredi stvar sa Nezavisnim policijskim odborom, koji je u rasulu i treba izabrati novi.

Ipak, Bunić smatra da je njegova smjena sa čela Komisije politički motivirana, da vladajuće stranke (SDA i NES) i dalje žele imati mogućnost da one upravljaju izborom policijskog komesara, što ovim potezom u praksi i dokazuju. A taj posao za njih, prema Buniću, treba da obavi koalicioni partner Demokratska fronta.

Budući komesar moći će imati i niži čin, a moći će se kandidovati i osoba koja ima samo jednu godinu staža pred odlazak u penziju, što je upravo bio kamen spoticanja za bivšeg komesara Koričića i zbog čega je uostalom i morao napustiti dužnost.