Sve više doktora napušta USK, aktiviraju se oni penzionisani

sa
I dok s jedne strane svjedočimo da smo platili cjepiva koje nam nisu isporučena, s druge strane svjedočimo da zbog niskih plaća bilježimo masovni odlazak liječnika u zapodnoeuropske zemlje, što je problem koji sve više pogađa Bosnu i Hercegovinu. Loš socijalno-statusni položaj u bh. društvu i niske plaće najčešći su razlozi zbog kojih odlaze, a upitno je čine li što vlasti da ih zaustave.

Trend odlaska ljekara je u Bosni i Hercegovini poprimio epidemijske razmjere. Poseban je problem što odlazi najmlađi i najsposobniji kadar, a to je naročito izraženo u Unsko-sanskom kantonu čijem zdravstvenom sistemu prijeti kolaps. A zbog čega ljekari odlaze, više je nego jasno.

Amir Rekić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije USK za BHRT kaže da je plata prvi i osnovni razlog tome. "Ne samo to, već i loši uslovi rada, loše vrednovanje stručnosti i znanja, nemogućnosti napredovanja u struci na osnovu znanja. Nepostojanje bilo kakve edukacije koju bi poslodavci plaćali za ljekare i niz drugih faktora. Sve kad sastavimo, dobijemo razloge", kaže Reko.

Tačne podatke koliko je ljekara napustilo Unsko-sanski kanton niko nema, a problem s manjkom je naročito izražen u manjim sredinama.ž

"Dom zdravlja Bužim je nekoliko puta raspisivao konkurs za mlade ljekare, tako je i u Bosanskoj Krupi, jednostavno ne mogu naći ljekare koji su voljni doći u provinciju za tako male novce. Mora se nešto poduzeti hitno", dodaje Reko.

Posljedice egzodusa ljekara na terenu se već uveliko osjećaju. U Sanskom Mostu, primjerice, rade čak oni koji su u mirovini.