Sve više eksplozija bilježi se širom Rusije: Je li riječ o sabotažama ili o nizu slučajnosti?

sadf

Iako se borbena dejstva od 24. februara vode na teritoriji Ukrajine, sve je više izvještaja o tome kako je skoro pa jednako "vatreno" i na teritoriji same Ruske Federacije.

Naime, u posljednjih nekoliko sedmica širom Rusije zabilježen je niz eksplozija u kojima je velika materijalna šteta pričinjena kako na skladištima municije, skladištima nafte ali i na objektima kao što je ruski vojni institut u Moskvi.

"Posljednjih sedmica došlo je do brojnih požara i eksplozija u ruskim regijama blizu granice, uključujući i Kursk. Skladište municije u Belgorodskoj oblasti izgorjelo je nakon što su se začule eksplozije, a vlasti u regiji Voronjež saopćile su da je sistem protivzračne odbrane oborio dron. Prije sedam dana požar je zahvatio i skladište nafte u Berdjansku", ističu mediji.

Kada je riječ o eksploziji kod Kurska, ona se dogodila prvog dana maja u blizini sela Konopelka gdje se na pruzi Sudža - Sosnovi Bor urušio most.

"To je bila sabotaža, pokrenut je krivični postupak. Međutim, ovo neće utjecati na kretanje vozova u ovoj regiji", rekao je guverner regije Roman Starovoit.

Posljednja eksplozija zabilježena je 2. maja i to u fabrici municije u blizini Urala, a nakon ove eksplozije poginula su dva radnika.

"Oko 20 sati zabilježena je eksplozija u fabrici municije u Permu. U požaru su poginula dva radnika, a nekoliko njih je povrijeđeno", naveli su mediji u Rusiji.

Iako za sada nisu potvrđene informacije o sabotažama, mnogi analitičari smatraju kako postoji mogućnost da Ukrajina na ovaj način nastoji rat "prenijeti" na teritoriju Ruske Federacije i na taj način unijeti nemir u Kremlj.

Za sada, ukrajinski zvaničnici su nekoliko puta negirali navode o eventualnoj umiješanosti u eksplozije na teritoriji Ruske Federacije.

S druge strane, iako ruski mediji govore o tome da postoji mogućnost kako su Ukrajinci izveli sabotaže koje su dovele do eksplozija, ruski zvaničnici i dalje su oprezni sa izjavama.

Da li su eksplozije skladišta i drugih objekata širom Ruske Federacije plod sabotaža ili jednostavno nuspojava sankcija koje onemogućavaju kvalitetno održavanje postrojenja dijelovima koji stižu iz zapadnih zemalja pokazat će vrijeme.

Međutim, u trenucima kada se rat odvija na teritoriji Ukrajine, niz eksplozija na teritoriji Rusije je nešto što Kremlj sigurno vidi kao itekako zabrinjavajuću pojavu koja dodatno može doprinijeti unutarnjoj nestabilnosti države.

Foto: Twitter