Sve više gladnih kuca na njihova vrata

Svakodnevno se dostavlja 250 obroka na šest punktova

Narodna kuhinja u Bijeljini, koju već godinama u radu podržava Gradska organizacija Crvenog križa zajedno s Gradskom upravom, dobar je način pomoći bolesnim, starim i nemoćnim osobama koje nemaju primanja niti svoje bliže srodnike.

Svakodnevno se dostavlja 250 obroka na šest punktova, dva u Janji i četiri u Bijeljini, kao i putem kućne dostave nepokretnim osobama.

- Narodna kuhinja postoji od 2006. godine. U početku je oko 160 korisnika dobivalo besplatan topli obrok, ali se iz godine u godinu taj broj povećavao. U ovoj godini dobili smo oko 50 novih zahtjeva za besplatan obrok, ali nemamo mogućnosti za proširenje liste korisnika - kaže Perica Gligić, predsjednik Gradske organizacije Crvenog križa.

Ističe da je svojevremeno pokrenut i humanitarni broj te da je organizirano više humanitarnih akcija na kojima su sponzori i ljudi dobre volje donirali određene količine povrća i drugih namirnica za potrebe korisnika javne kuhinje.

Sredstva za narodnu kuhinju osigurava Skupština grada Bijeljina, a za 2019. godinu u budžetu Grada za ovu namjenu planirano je 98.000 KM, koliko je neophodno za pripremanje 79.000 obroka godišnje.

Iz gradskog budžeta izdvaja se i 24.000 KM za Gradsku organizaciju Crvenog križa, jer njihovi volonteri razvoze hranu na punktove i dostavljaju tople obroke za pedesetak nepokretnih i bolesnih korisnika.

Gradska uprava finansira i plaće radnika koji neposredno rade na organizaciji, pripremi i distribuciji hrane. Ukupno se za javnu kuhinju godišnje izdvaja oko 160.000 KM.