Sve više krađa katalizatora: Kilogram rodija stoji više od 400.000 eura

.

Kriminalci sve češće ciljaju na katalizatore – i to s dobrim razlogom. Razlog zašto su katalizatori postali meta kriminala leži u vrijednim sirovinama koje sadrže. Naime, plemeniti metali koji se koriste u proizvodnji katalizatora, a njihova cijena kontinuirano raste na tržištu.

Stari katalizatori mogu biti reciklirani, pri čemu se prikupljeni plemeniti metali prodaju proizvođačima automobila. Najviše su pogođena starija vozila s benzinskim motorima kod kojih je katalizator lako dostupan.

Platina, paladij i rodij su izuzetno traženi na tržištu, a cijene ovih metala su znatno porasle u posljednjih nekoliko godina. Sve to čini katalizatore privlačnom metom za kriminalce, koji mogu dobiti za ukradeni katalizator.

 

Na primjer kilogram rodija stoji više od 400.000 eura.

 

Krađe katalizatora posebno su učestale na vozilima s benzinskim motorima, dok su vozila s dizelskim motorima obično pošteđena ovakvih krađa. Čak su i stariji automobili, stariji od 20 godina, na meti kriminalaca, jer plemeniti metali u katalizatorima ostaju nepromijenjeni uprkos starosti vozila.

Ove krađe obično su brze i tihe, a kriminalci često operiraju u roku od minute. Vozači mogu primijetiti krađu kada primijete neuobičajenu buku motora, budući da nedostatak katalizatora rezultira tehničkom neispravnošću automobila i gubitkom dozvole za vožnju. Ukradeni katalizator često zahtijeva vuču automobila u radionicu na prikolici ili vučnom službom radi popravka.

 

Krađe katalizatora su ozbiljan problem koji zahtijeva pažnju vlasnika automobila i nadležnih institucija kako bi se spriječile i riješile.