Sve više migranata: Zbog nedostatka smještajnih kapaciteta podižu šatore

imigrant
"Na Lipi postoji potencijal da se smjesti mnogo veći broj migranata i mislim da treba raditi na tome. U suprotnom, ako bude potrebno, otvorićemo neki novi Vučijak", kaže Fazlić

 

Sve je veći broj migranata koji dolaze na područje Unsko sanskog kantona, a prema informacijama iz policije najveći problem predstavlja nedostatak smještajnih kapaciteta za njih u prihvatnim centrima koji postoje, zbog čega oni borave u gradskim ili prigradskim područjima.

Prema riječima Ale Šiljdedića, portparola MUP-a USK, policija je danas intervenisala na lokalitetu parka Borići, gdje je grupa migranata postavila šatore u namjeri da borave na tom lokalitetu, prenose Nezavisne. 

"Na toj lokaciji zatekli smo i nekoliko porodica s maloljetnom djecom i njih smo zbrinuli u prihvatnom centru Đački dom, gdje inače borave migrantske pordice. Odrasle migrante, kojih je bilo tridesetak, odvezli smo u prihvatni centar Lipa", istakao je Šiljdedić.

Prema njegovim riječima, na ulicama Bihaća i Velike Kladuše može se vidjeti veliki broj ilegalnih stranih državljana, a značajan broj njih smještaj pronalazi u napuštenim i devastiranim objektima kao što je propalo preduzeće "Krajinametala" u Bihaću.

Šiljdedić kaže kako je policija na tom mjestu zatekla oko 300 migranata te ih potom prebacila na Lipu. Gradonačelnik Bihaća, Šuhret Fazlić, ističe kako je zabrinut zbog sve masovnijeg dolaska migranata i da ne isključuje određivanje novih lokacije gdje bi se oni smještali.

"Na Lipi postoji potencijal da se smjesti mnogo veći broj migranata i mislim da treba raditi na tome. U suprotnom, ako bude potrebno, otvorićemo neki novi Vučijak", kaže Fazlić. 

Prema informacijama iz policije, svakodnevno na područje USK stiže između 100 i 150 migranata, a očekuje se i povećanje tog broja. Iako policija USK pokušava da zaustavi migrante na ulazu u ovaj kanton, oni pronalaze način da alternativnim pravcima stignu do svojih odredišta, Bihaća i Velike Kladuše i blizine s hrvatskom granicom.