Sve više osuđenika potražilo utočište u Bosni i Hercegovini

.

U posljednje vrijeme, Bosna i Hercegovina postaje poznata kao utočište za odbjegle osuđenike iz regije, posebno iz Hrvatske. Međutim, čak ni domaći osuđenici ne zadržavaju se unutar granica svoje matične države, već nerijetko bježe u susjedne zemlje poput Hrvatske i Srbije.

Jedan od najnovijih slučajeva je bjegunac Tomislav Opačak, kontroverzni preduzetnik iz Hrvatske, koji je navodno pronašao utočište u Bosni i Hercegovini. Iako se ne precizira za koje krivično djelo je osuđen, poznato je da mu se već ranije stavljalo na teret više krivičnih djela poput prijetnji, iznuda, prevara i krađa.

Ova praksa postala je moguća i zahvaljujući dvojnom državljanstvu, što otežava proces izručenja i suđenja bjeguncima. Stručnjaci ističu da se osuđenici, često bogatiji nego u svojim matičnim državama, uspješno kriju i izbjegavaju kaznu korištenjem ove pravne rupe.

Najpoznatiji primjeri u bijegu su Zdravko Mamić, bivši izvršni potpredsjednik Građanskog fudbalskog kluba Dinamo iz Zagreba, i njegov brat Zoran Mamić. Također, bilježe se slučajevi obratne prakse, gdje domaći optuženici traže utočište u Hrvatskoj. Nažalost, ova situacija je postala uobičajena, a mnogi bjegunci ostaju nekažnjeni i izvan dometa zakona.

S obzirom na ozbiljnost situacije, postavlja se pitanje odgovornosti nadležnih institucija i potrebe za jačim mjerama kako bi se spriječilo daljnje zloupotrebe pravnog sistema.