Sve više roditelja u Sarajevu traži vakcine za djecu, u 2019. ih već kažnjeno 58

Iako je vakcinacija djece zakonska obaveza, brojni roditelji u Kantonu Sarajevo, gdje proteklih dana vlada epidemija morbila, odbijaju vakcinisati svoje mališane.

Iako je vakcinacija djece zakonska obaveza, brojni roditelji u Kantonu Sarajevo, gdje proteklih dana vlada epidemija morbila, odbijaju vakcinisati svoje mališane. Ipak, saznajemo kako je usljed širenja zaraze povećana potražnja za vakcinama, piše Klix.ba.

Roditelji u KS traže vakcine zbog epidemije morbila, a brojni kažnjenih u 2019. jer su ih odbili vakcinisati djecu je već 58.

Prema podacima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, od početka 2019. godine do danas organizacione jedinice JU Dom zdravlja KS su nadležnom inspektoratu dostavile 63 potvrde o nekompletnom vakcinalnom statusu zdrave djece, od čega ih je 39 prispjelo u posljednja tri dana. 

"Na osnovu dobijenih potvrda iz domova zdravlja inspektori su po službenoj dužnosti dostavili pozive roditeljima i starateljima te djece da se izjasne o razlozima nepoštivanja ove zakonske obaveze. Pozivu inspektora se do sada odazvalo 58 roditelja koji su odbili vakcinaciju djece te su zbog propuštanja te zakonske obaveze za sve njih izdate novčane sankcije u ukupnom iznosu od 5.800 KM", saznajemo iz sarajevske inspekcije.

U 2018. godini Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS je dostavljeno ukupno 548 potvrda o nekompletnom vakcinalnom statusu zdrave djece. Pozivu inspektora tada se odazvalo 467 roditelja, od kojih se 358 izjasnilo da su protiv vakcinacije, zbog čega su inspektori djelovali izdavanjem 358 prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 35.800 KM. 

"Samo 25 roditelja prošle godine se izjasnilo da će vakcinisati djecu u dodatno odobrenom roku od dva mjeseca, što su i ispoštovali uz dostavu nalaza o izvršenoj vakcinaciji. Za ostale roditelje službeni postupak je u toku. Roditelji koji su se odazvali pozivima ističu da je razlog odbijanja vakcinacije djece sumnja na kvalietet vakcina te bojazan od eventualnih posljedica. Za roditelje koji odbiju vakcinaciju i plate kaznu inspekcija u ponovljenom postupku može izricati više novčane kazne, u skladu sa Zakonom o inspekcijama KS, a u slučaju kada domovi zdravlja izvrše ponovno slanje potvrda za iste roditelje, što do sada nije bio slučaj", pojašnjavaju nam iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Usljed epidemije morbila koja je zavladala u Kantonu Sarajevo proteklih dana, gdje je do sada registrovano 113 slučajeva obolijevanja od ove zarazne bolesti, povećana je potražnja za vakcinama, potvrdili su nam iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

"Roditelji sada više traže vakcine, najviše iz straha od bolesti. Vakcina ima dovoljno za sve, a dobijamo ih iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH", kazali su nam iz Zavoda za javno zdravstvo koji redovno prati kretanje morbila u Kantonu Sarajevo.

Novčana kazna za roditelje koji odbijaju vakcinaciju, u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, iznosi od 100 KM do 2.000 KM.

Ukoliko se pozvani roditelji ili staratelji ne odazovu pozivu inspekcije, a izostanak ne opravdaju u roku od 24 sata, Zakon o inspekcijama KS predvidio je novčane kazne od 500 do 1.000 KM.

Podsjećamo kako je pedijatar također dužan upoznati roditelje o svim naučno dokazanim prednostima i značaju imunizacije te o opasnostima i eventualnim posljedicama koje mogu nastati u slučaju izbjegavanja ove obaveze.

Prema dosadašnjim informacijama, broj oboljelih od morbila u Kantonu Sarajevo povećava se svakodnevno. Najviše su pogođene kategorije stanovništva koje borave u zatvorenom prostoru, a svi oboljeli su nevakcinisani. 

Među ljekarima i nadležnima vlada velika zabrinutost jer je među oboljelima 20 posto djece mlađe od godinu. Podsjećamo, usljed komplikacija zbog morbila, u Sarajevu je preminula sedmomjesečna beba čija majka nije bila vakcinisana.

Inače, MRP vakcina prima se od 13. mjeseca života.