Svečano obilježen Dan oslobođenja Travnika

asd
Udruženje antifašista položilo je cvijeće na Spomen-kosturnicu Majka, te na grobove i mezare branilaca BiH tokom agresije.

Udruženje antifašista Travnika svečano je danas, poštujući epidemiološke mjere, obilježilo 76 godina od oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu.

Tom prilikom položeno je cvijeće na Spomen-kosturnicu Majka, u kojoj je sahranjen 91 pripadnik Narodnooslobodilačke vojske i oslobodioci Travnika iz Drugog svjetskog rata. Antifašisti su, već tradicionalno, slaveći Dan oslobođenja Travnika od fašista, položili cvijeće i odali počast borcima Armije BiH koji su branili grad i Bosnu i Hercegovinu u agresiji na našu zemlju koja je trajala od 1992. do Mirovnog sporazuma u Daytonu, novembra 1995. godine. Cvijeće je položeno na Šehidsko mezarje, na spomen-ploču u nekadašnjem Garnizonu, današnjem fakultetskom bloku, te na spomenik heroju odbrane Travnika u posljednjem ratu, majoru Mihajlu Petroviću.
Travnik je u Drugom svjetskom ratu oslobođen 22. oktobra 1944, nakon žestokih bitaka koje su vođene za grad kojim su gospodarile fašističke postrojbe pripadnika NDH-a poduprte domobranskom konjaničkom bojnom i njemačkim snagama. U bitkama za Travnik živote su izgubila i tri narodna heroja bivše Jugoslavije, partizani Josip Mažar Šoša, Petar Mećava i Lazar Marin.